Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 9. 10:38

Elvesztette az irányítást óriáscége felett Jack Ma

A kínai milliárdos, Jack Ma már nem irányítja az Ant Groupot, miután a fintech óriáscég részvényesei megállapodtak a tulajdonosi szerkezet átalakításáról.

Átadja az irányítást Jack Ma kínai milliárdos az Ant Group pénzügyi-technológiai vállalat felett, ami többek közt az Alipay szolgáltatás tulajdonosa. A vállalat bejelentése szerint felmondták azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé tették Ma domináns pozícióját az irányítási struktúrában. A kínai milliárdos korábban a szavazatok több mint 50 százalékát birtokolta, annak ellenére, hogy nem volt az igazgatótanács tagja, és a napi működési feladatokban sem vett részt. A Reuters becslése szerint Ma a jövőben így az Ant Group részvényeinek 6,2 százalékát fogja birtokolni.

Az Ant Group üzemelteti a fő kínai online fizetési rendszernek számító Alipayt, ami már népszerűbbnek számít a készpénzes, a csekkes a hitelkártyás fizetéseknél is. A Reuters hírügynökség szerint lassan végéhez érhet a vállalat kétéves újrastruktúrálása, és jelenleg tizen rendelkeznek független szavazati joggal a cégben.

jack_ma

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A leggazdagabb kínai vállalkozó 2020 végén kezdte el kerülni a nyilvánosságot, miután a kínai pártállam lényegében megakadályozta, hogy tőzsdére vigye az Ant Csoportot, az Ant Group tervezett, 34 milliárd dolláros világrekordnak számító részvénypiaci lebonyolítását hirtelen leállították. Ezt Ma szokatlanul kemény szavakkal kifogásolta, illetve élesen bírálta kínai pénzügyi szektort is, azokat a zálogházakhoz hasonlította, helyette méltatta a digitális bankrendszer érdemeit.

Visszavonulásában szerepet játszhatott, hogy a kínai hatóságok 2020 végén minden eddiginél szigorúbb trösztellenes vizsgálat alá vonták az Alibaba-t, egy ilyen vizsgálatot pedig nem tanácsos átgondolatlan publikus szereplésekkel megzavarni, különösen Kínában. A hatóságok végül 2,8 milliárd dolláros pénzbírságot szabtak ki az Alibabára állítólagos tisztességtelen üzleti gyakorlat miatt. Ma ezután hónapokra eltűnt, ami találgatásokra késztette a hollétét, végül ugyan előkerült, de a nyilvánosságot azóta is kerüli.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.