Szerző: Koi Tamás

2022. november 29. 11:28

Megütötte Vietnámot a Samsung befékezése

Jelentős érvágást jelent a vietnámi gazdaságnak, hogy az ország egyik legnagyobb exportőrének számító Samsung jelentős mértékben csökkentette az országban előállított okostelefonok volumenét a globális gazdasági krízisre válaszul.

Békeidőben az év utolsó előtti hónapjában rendszerint teljes kapacitással üzemelnek a gyártósorok az okostelefonokat és más, (szórakoztató)elektronikai termékeket előállító üzemekben, idén azonban minden korábbi trendet felülír a globális gazdasági krízis. A Samsung vietnámi gyáraiban több forrás szerint is lényegesen kevesebb mobil készül, mint egy évvel korábban, ami komoly következményekkel jár a délkelet-ázsiai ország exporttevékenységére nézve.

A Samsung ugyanis az elmúlt években hatalmas összegeket fektetett a vietnámi termelésbe, melynek eredményeként ma a dél-koreai konglomerátum neve által fémjelzett okostelefonok nagyjából fele készül az országban, emellett a cég felelős összességében a teljes vietnámi export mintegy ötödéért. 

samsung_vietnam

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat eddig mintegy 18 milliárd dollár értékben húzott fel gyártóüzemeket Vietnámban, az öt termelőegységből legalább kettőben okostelefonokat gyártanak - vagyis olyan eszközöket, melyekre a globális recessziónak köszönhetően az elmúlt hónapokban minden piackutatás és üzleti jelentés alapján folyamatosan csökkent a kereslet. 

A beszámolók szerint a gyártás szempontjából általában csúcsidőszaknak számító novemberben a kihasználtság annyira lecsökkent, hogy a dolgozókat kérésre szabadságra engedik - ez a korábbi években az év ezen időszakában elképzelhetetlennek számított.

A vietnámi statisztikai hivatal (GSO) által összegyűjtött adatok szerint novemberben a gyártási volument tekintve mintegy 9,3%-os visszaeséssel lehet majd számolni az okostelefonok szegmensében, míg az év eddigi 11 hónapját tekintve körülbelül 6,1%-os termelésvisszaesést jelentettek a gyártóüzemek. A teljes fogyasztói elektronikai szegmenst illetően még gyászosabb a helyzet, itt novemberben 20%-ot zuhant a gyárak össztermelési volumene éves szinten, a mutató pedig immár a harmadik hónapja folyamatosan alulteljesít a 2021-es évhez képest.

Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a Samsung idén immár másodszor csökkentette számottevően a megrendelési volumeneket - írja több kormányzati és céges informátorra hivatkozva a Reuters. Az ügynökség szerint ezzel a vietnámi gyárak hozzájárulása a globális okostelefon-termeléshez a korábbi mintegy 50%-ról 40%-ra csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról