:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 6. 14:39

Profit-hullámvasúton a Samsung

A pandémia kezdete óta hullámvasúton érezheti magát a Samsung Electronics, mely az idei harmadik negyedévben ismét mélypontra érhet, már ami a pénzügyi működési statisztikákat illeti.

Ahogy az IT-iparág legtöbb szereplőjét, úgy a dél-koreai Samsung Electronics-ot sem hagyja érintetlenül a recesszióba hajló gazdasági környezet. A cég elemzők várakozásai szerint az idei harmadik negyedévben jelentős, 25%-os profitcsökkenést lesz kénytelen elkönyvelni - ez egyben három év óta az első olyan alkalom, hogy a társaság profitja éves szinten visszaesést mutat.

Az egekbe szálló infláció és energiaárak, valamint az ukrán-orosz konfliktus egyéb negatív hatásainak köszönhetően a lakossági és üzleti ügyfelek beruházási és vásárlási kedve jelentős mértékben megcsappant az elmúlt hónapokban, mely a Samsung gyakorlatilag összes üzletágának működésére hatást gyakorol.

samsung_door

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

A világ legnagyobb memóriachip-gyártójának, illetve a globális okostelefon-piac vezetőjének számító Samsung működési profitja az elemzői konszenzus alapján a harmadik negyedévben mindössze 11,8 ezer milliárd won (8,3 milliárd dollár) lehet majd, ami gyakorlatilag a 2021 első negyedéves szintre lövi vissza a vállalat profittermelő képességét. Az összképhez persze hozzátartozik, hogy a pandémia - egészen annak lecsengéséig - a kezdeti időszakot leszámítva jelentős mértékben hajtotta a keresletet a vállalat szinte összes terméke iránt.

Mindezt jól szemlélteti egyben az is, hogy a Samsung okostelefon-eladásai egyes számítások szerint mintegy 11%-kal csökkentek a negyedévben, a leszállított mennyiség azonban még így is megközelíthette a 62 millió darabot.

A Samsung a kedvezőtlen gazdasági környezet hatására idén csaknem 30%-ot veszített az értékéből a tőzsdén, ezzel ugyanakkor még mindig jobban teljesít az iparági benchmarknak tekintett Philadelphia Semiconductor indexhez (.SOX) képest, mely jelenleg 37%-os mínuszban áll.

a címlapról

ünnepély

0

Kész a TSMC arizonai gyára

2022. december 7. 10:10

Az ünnepségen ott volt az Apple, az AMD és az Nvidia első embere, valamint Joe Biden elnök is.