:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 4. 13:05

Visszacsüccsent az Apple a kétbillió dolláros ligába

Nagyot harapott a recesszió az Apple almájából, a cupertinói vállalat ezer milliárd dollárral ér kevesebbet, mint tavaly ilyenkor, ráadásul az elkövetkező időszakkal kapcsolatban sem lehet túlságosan optimista.

Pontosan egy éve adtunk hírt róla, hogy a világ legértékesebb vállalatának számító Apple értéke átlépte a háromezer milliárd dolláros (3 billió) álomhatárt, miután a koronavírustól sújtott 2020-ban sikerült meghódítania a bűvös kétezer milliárd dolláros mérföldkövet. A január harmadikai kereskedési napon azonban 2 billió dolllár alatt maradt a cég piaci kapitalizációja, miután részvényeinek értéke 3,7 százalékot esett 125,07 dollárra, erre pedig 2021. márciusa óta nem volt példa. A cupertinóiak részvényeinek értéke a 2022-es évben összességében 28 százalékot zuhant.

A befektetők aggodalmait erősíti, hogy a világgazdasági helyzet és a magas infláció negatívan befolyásolhatja az Apple eszközei iránti keresletet. A Nikkei Asia iparági forrásai szerint erre a cupertinói cég is számít, legalábbis erre utalhat, hogy beszállítóitól kevesebb alkatrészt rendelt be fülhallgatóihoz, óráihoz és laptopjaihoz az első negyedévre. 

apple_masdaq

Jerome Ramel elemző a 2023-as pénzügyi évre 245 millióról 224 millióra csökkentette előrejelzését a leszállított iPhone-okkal kapcsolatban, figyelembevéve a beszállító Foxconn csengcsou-i üzemét érintő termelési nehézségeket, és a vásárlók részéről feltételezett keresletcsökkenést. Az Apple dolgát idén szintén nehezítette, hogy a tajvani bérgyártó komplexumában felmerült november végi munkaerőkrízis miatt termeléskieséssel kellett számolnia, ami az egyébként az eladások szempontjából rendkívül fontos ünnepi időszakot is érintette.

Ed Yardeni közgazdász-elemző január másodikai jelentésében megjegyezte, hogy a MegaCap8-ként emlegetett technológiai vállalatok (Apple, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Microsoft, Netflix, Nvidia, Tesla) részvényeinek piaci kapitalizációja a tavalyi év során együttesen 41,4 százalékot esett vissza 7,1 billió dollárra.

Az Apple mellett a tavalyi év másik nagy vesztese az Amazon volt: november végén írtunk róla, hogy lényegében egy „alphabetnyivel” kevesebbet ér a vállalat, mióta beütött az infláció és az energiaválság, az- e-kereskedelmi óriás volt az első olyan tőzsdén jegyzett társaság, ami egybillió dollárt veszített piaci értékéből a technológiai részvények összezuhanása miatt. A Microsoftnak is fájdalmas az időszak 900 milliárd dollár veszteséggel, így a két vállalat látványos visszaesése jól tükrözi, hogyan tépázódik a techpiac a gazdasági nehézségek közepette.

a címlapról