Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 10. 11:20

Drámai mértékben zuhant az Amazon értéke

Lényegében egy „alphabetnyivel” kevesebbet ér az e-kereskedelmi óriás, mióta beütött az infláció és az energiaválság, az öt legértékesebb amerikai techvállalat pedig eddig összesen 4 billió dollárt veszített idén piaci tőkéjéből.

Az Amazon az első olyan tőzsdén jegyzett társaság, ami egybillió dollárt veszített piaci értékéből a technológiai részvények összezuhanása miatt. Az összeg jelentőségét szemléltetheti, hogy a Google anyacég Alphabet értéke jelenleg körülbelül összesen 1,13 billió dollár, lényegében egy „alphabetnyivel” kevesebbet ér az e-kereskedelmi óriás.

A világ legnagyobb online kereskedőjének részvényárfolyama 4,3 százalékkal alacsonyabban zárt szerdán 86,14 dolláron, 879 milliárd dollár piaci kapitalizációval. Az Amazon részvényeinek értéke az idei évben összesen már 48 százalékot esett, miközben 2021 júliusában a cég piaci kapitalizációja majdnem elérte az 1,9 billió dollárt. 

amazon_érték

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A legértékesebb cégek listáján az Apple-t rövid időre megelőző Microsoftnak is fájdalmas az időszak 900 milliárd dollár veszteséggel. A két vállalat látványos visszaesése így jól tükrözi, hogyan tépázódik a techpiac a gazdasági nehézségek közepette, az Amazonnál viszont pozitívumként értékelhető, hogy a versenytársaktól eltérően eddig nem nyúlt olyan drasztikus lépésekhez, mint a tömeges leépítések, bár a toborzásnál szintén behúzta a féket.

Az Amazon értéke november elsején esett egybillió dollár alá azután, hogy a vállalat megosztotta a nem túl kielégítő harmadik negyedéves eredményeket, emellett az eddigi leglassabb ütemű negyedik negyedéves növekedésre tett előrejelzést.

Nem csak az Amazon könyvelhet el idén súlyos veszteségeket, az öt legnagyobb amerikai technológiai vállalat már közel 4 billió dollárt vesztett együtt piaci értékéből, ami az infláció és a gazdasági ellenszél számlájára írható, miközben az energiaköltségek is növekednek. Az Amazon részvényárfolyamának esése egyben az alapító Jeff Bezos vagyonát is megviselte, a világ leggazdagabb negyedik emberének már „csak” 113 milliárd dollárja van, míg év elején még 192,5 milliárd dollárral büszkélkedhetett.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról