Szerző: Koi Tamás

2022. január 4. 11:16

Újabb rekordnál a világ legértékesebb cége, az Apple

Elsősorban az iPhone-ok 2007 óta tartó elképesztő diadalmenetének köszönhetően újabb rekordhoz ért a világ legértékesebb vállalata tegnap: az Apple értéke a kereskedési nap során átlépte a háromezer milliárd dolláros álomhatárt.

Soha, egyetlen cégnek sem sikerült még az, ami az Apple-nek az újév első kereskedési napján összejött: a cég részvényeinek értéke a tegnapi kereskedési napon meghaladta a 182,88 dollárt, ezzel a vállalat összértéke átlépte a háromezer milliárd dolláros álomhatárt - majd tőzsdezárásra visszakúszott 2,99 ezer milliárd dollárra. Mindezt nem egészen 14 hónappal az előző mérföldkő, a kétezer milliárdos küszöb átlépését követően.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az elképesztő menetelés jórészt az Apple kulcstermékének, az iPhone-nak köszönhető, melynek 2007-es bemutatója óta az Apple részvényeinek árfolyama nagyjából 5800%-kal nőtt, messze túlteljesítve ezzel minden egyéni teljesítményt vagy szegmens eredményt.

Kétezer milliárd dolláros cégérték felé az Apple-ön kívül mindössze egyetlen cégnek, a Microsoftnak sikerült felérnie, mely jelenleg mintegy 2,5 ezer milliárd dollárt ér - az IT-ipari óriások közül mögöttük a Google és az Amazon "kullog" 1,9 ezer milliárd és 1,7 ezer milliárd dolláros tőzsdén jegyzett értékkel.

Az Apple további növekedési potenciáljának elemzők egyöntetű várakozásai szerint a cég autóipari szerepvállalása ágyazhat majd meg, amennyiben a cupertinói vállalat a Teslához hasonlóan meghatározó tényezővé válik az elektromosautó-szegmensben.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról