Szerző: Koi Tamás

2023. január 2. 13:29

Már a normál ügymenet részei a szankciók a Huaweinél

Távolról sem hatnak már olyan drasztikusan az amerikai szankciók Kína legnagyobb technológiai óriáscégének, a Huaweinek az eredményeire, mint a korlátozások bevezetésekor, két-három évvel ezelőtt.

A Huawei Technologies mára gyakorlatilag megtanult együtt létezni az amerikai szankciókkal, ezzel együtt továbbra is töretlenül optimista a cég vezetése a jövőbeni növekedési lehetőségeket illetően - nagyjából ez az üzenete annak az újévi értékelőnek és köszöntőnek, melyet Eric Xu, a cég éppen aktuális elnöke jegyzett a tavalyi év utolsó munkanapján.

A Reuters által szemlézett levél szerint a vállalatóriás tavalyi éves árbevétele gyakorlatilag változatlan maradt a 2021-es állapothoz képest, vagyis a cég működésére - legalábbis bevételszinten - valóban nem hatottak már számottevően sem az újonnan bevezetett, sem az évek óta jelen lévő amerikai tilalmak és korlátozások. 

huawei_bbu

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezt számszerűsítve a cégnél konkrétan arra számítanak, hogy a Huawei 2022-es árbevétele eléri majd a 636,9 milliárd kínai jüant (ez 91, 53 milliárd dollárnak felel meg napi árfolyamon), ami hajszálnyi, mindössze 0,02%-os növekedés a 2021-es számokhoz képest, ugyanakkor jelentős visszaesés a rekordévnek számító 2019-es esztendőhöz képest, amikor a kínaiak árbevétele elérte a 122 milliárd dollárt.

A levél ugyanakkor nem tesz említést a nyereségtermelő képességről, melyet rendszerint az éves jelentésben szokott kivesézni a vállalat.

A Huawei ellen 2019-ben bevezetett szankciók túlnyomó részt az akkor ereje teljében lévő okostelefon-üzletágat roppantották meg, melyet ugyan nem szántott be a cég a nehézségek dacára sem, a divízió ugyanakkor mára már csupán árnyéka korábbi önmagának. A vállalat hálózati berendezésekre és távközléstechnikára specializálódott részlege ugyanakkor továbbra is él és virul, emellett jelentős összegeket költ a cég az elektromos autókkal és a megújuló energiával kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról