:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 25. 14:31

Túlélőmódba kapcsol a Huawei

Markáns figyelmeztetést adott le a Huawei a munkatársaknak, ami kemény időket vetít előre a kínai gazdaság egészére.

A Huawei az amerikai szankciók 2019-es bevezetése óta egyre nehezebb körülmények közt kénytelen működni, erre rátett egy lapáttal a Kínában kiújuló járványhelyzet és a céget fokozottan érintő chiphiány. A vállalat pár hete tette közzé idei első féléves üzleti jelentését is, ami azt mutatta, hogy profitja lényegében megfeleződött (31,39 milliárd jüanról 15,08 milliárd jüanra, ami akkori árfolyamon 4,65 és 2,23 milliárd dollárnak felel meg).

A The Guardian birtokába jutott belsős dokumentumok szerint a cég alapítója most erős figyelmeztetést adott le a dolgozóknak a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban. Ren Zhengfei úgy fogalmaz a belsősöknek szánt közlésben, hogy a „hideget mindenki megérzi majd”, és a vállalatnak a profitszerzésre kell fókuszálnia a terjeszkedés és a cash-flow növelése helyett, ha túl akarja élni a következő három évet, ami további leépítéseket és eladásokat vetít előre. Zhengfei szerint a következő évtized gazdaságilag fájdalmas időszak lesz, a Huaweinek csökkentenie kell a jelenlegi helyzetben túlságosan optimista előrejelzéseit, 2023-ig, vagy akár 2025-ig a „minőségi” túlélés jegyében kell működtetni a vállalatot.

huawei_kína

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár recesszió idején nem meglepő lépés a költségcsökkentés, Linghao Bao, a Trivium China elemzője szerint a Huawei-vezér közlése inkább maga az üzenet megfogalmazásának módja keltett nagy visszhangot a közösségi médiában, megítélése szerint úgy tűnik, mintha a cég pánikmódba kapcsolt volna. A politikai hangulat ráadásul rendkívül érzékeny ezekben a hónapokban, hiszen nemsokára sor kerül októberben a Kínai Kommunista Párt 20. pártkongresszusára, amelyen újra kinevezik a párt legfelsőbb bizottságait. 

Steve Tsang, a SOAS Kínai Intézet igazgatója szerint Ren olyan státuszt élvez az országban, ami lehetővé teszi számára, hogy szabadabban beszéljen, mint mások, ezért érdemes komolyan venni szavait, melyek arról árulkodnak, hogy a kínai gazdaság sebezhető. A Kína egyik legnagyobb multijának számító vállalat őszintesége rávilágít arra is, hogy a kisebb és még bizonytalanabb helyzetben lévő kínai vállalkozásokra különösen kemény idők várnak. A kínai gazdaság szintén érzi a lezárások, az ingatlanpiaci válság és a nemzetközi kapcsolatok romlásának hatását, az elemzők várakozásai szerint az ország idén nem tudja teljesíteni az 5,5 százalékos gazdasági növekedési célt.

A Huwei teljes árbevétele az első félévben 5,9%-kal, 301,6 milliárd jüanra (44,73 milliárd dollár) csökkent, különösen a januártól márciusig tartó időszakot jellemezte visszaesés. A Huawei fogyasztói üzletágának kilátásait rontotta továbbá, hogy a kínai okostelefon-piaci volumenek tíz éve nem látott mélységbe estek. A vállalat az elmúlt időszakban igyekezett új üzleti területek felé nyitni, így például a cég az elektromos illetve önvezető autók piacára is kíván fókuszálni a jövőben, emellett különböző felhőszolgáltatásokat is kínálna a helyi piaci szereplőknek. A cég szerint az útkereséssel kapcsolatos költségek (elsősorban a K+F tevékenység felpörgetése) szintén hozzájárultak a profit látványos bezuhanásához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.