Szerző: Koi Tamás

2022. november 10. 12:55

Újabb kvantum-mérföldkőnél az IBM

Ütemesen halad a 2020-ban közzétett kvantum-ütemterv megvalósításában az IBM, mely a tavalyi Eagle kvantumprocesszor után idén elkészítette annak jóval nagyobb teljesítményű utódját.

A kvantum-számítástechnika olyan, kibontakozó területe az informatikai iparnak, mely eddig meglehetősen kevés, konkrét vívmánnyal, vagy kézzelfogható termékkel volt képes előállni, a cégek ugyanakkor már ebben a szakaszban is élénk versenyt folytatnak egymással a leggyorsabb, és a leggyorsabban piacra kerülő kvantumszámítógép címéért. Az iparág egyik meghatározó szereplőjének számító IBM most már stabilan szállítja az újabb és újabb kvantumprocesszorokat, melyek legújabb változatának megjelenését az IBM Quantum Summit 2022-ra időzítette a cég.

A vállalat 2020-ban közzétett kvantum-ütemtervének megfelelően a tavaly bemutatott, 127 qubites teljesítémyű IBM Eagle-t idén az Osprey követi, mely elődje teljesítményének csaknem háromszorosát (433 qubit) képes nyújtani. 

ibm_quantum_roadmap

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Osprey befejezése azt feltételezi, hogy az IBM-nél a kvantumszámítástechnikai fejlesztések az előzetes ütemterveknek megfelelően haladnak, azaz a cég jó eséllyel jövőre átlépheti az 1000 qubites álomhatárt a Condor kvantumprocesszorral.

A frissített ütemtervbe új elem is került 2023-ra, így a Condor megjelenése mellett immár várható az Eagle-nél alig erősebb Heron kiadása is, ez az egység ugyanakkor az első, párhuzamosításra alkalmas megoldás lehet az IBM kínálatában.

Az új processzorokkal már a skálázhatóság problémáját is vizsgálja az IBM, mely továbbra is tartja magát ahhoz, hogy 2025-re megérkezhet a Kookaburra kódnevű kvantumprocesszor, melyekből egy új, párhuzamosítást biztosító kvantum kommunikációs linken keresztül egyelőre hármat tervez összekapcsolni a gyártó, ezzel egy 4158 qubites rendszert létrehozva.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról