Szerző: Koi Tamás

2022. december 23. 13:30

Rövidesen a mobil válik az e-ügyintézés központi eszközévé

Elektronikus tárca, digitális postaláda, elektronikus dokumentumtár és aláírás- egyebek mellett ezek létrehozásáról is rendelkezik Magyarország Nemzeti Digitális Állampolgárság Programja, mely az ügyintézés során kézzelfogható közelségbe hozza a kényelmes, mobilalapú digitális szolgáltatások megjelenését.

Elfogadta a kormány a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot, melyet több lépcsőben valósíthat meg a következő években az idén létrejött Nemzeti Digitális Ügynökség, azaz a DMÜ - jelentette be pénteken a szervezet. Ezek közül többek között a digitális személyazonosítás biztosítása prioritásként lett meghatározva, így ezt már jövőre elérhetik majd a magyar állampolgárok egyebek mellett okostelefonjuk használatával.

A digitális állampolgárság keretrendszere alapján a tervek szerint egységes platformon működő, hatékony és széleskörű digitális alapszolgáltatások kerülnek kialakításra, melyek lehetővé teszik a digitális ügykezelést. Ezen alapszolgáltatások az eSzemélyazonosítás, az ePosta, az eDokumentumkezelés, valamint az eFizetés. 

A DMÜ szerint

az ügyintézési és ügyfélkapcsolati csatornák aktív kezelése lehetővé teszi, hogy az állampolgárok elsősorban mobil, másodsorban webes felületen, illetve szükség esetén telefonos segítséget használva végezzék ügyeiket.

A program szerint az első és legfontosabb alapszolgáltatás az egyszerűen használható digitális személyazonosítás, ami megannyi komplex ügyintézési folyamatot képes támogatni. 

Az új digitális személyazonosítást szolgáló alkalmazás az Európai Unió frissítés alatt álló eIDas rendeletének megfelelően kerül kialakításra és implementálásra. Az egyszerűen, átlátható módon használható mobiltárca segítségével a felhasználók a tervek szerint bejelentkezhetnek a digitális állampolgárság platformra, elkészíthetik az adóbevallásukat, támogatásokat igényelhetnek, vagy éppen kezelhetik az ePosta felületüket.

eszemely
forrás: dmü

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az európai uniós követelményeknek megfelelően az alkalmazás képes lesz felhasználói adatokat fogadni, tárolni, megfelelő szintű titkosítás mellett. Funkciói közé tartozik majd a kölcsönös hitelesítést külső (állami vagy privát) felek számára, a kijelölt adatok megosztását, továbbá hiteles elektronikus aláírás készítését. A fentieket egy egyszerű, felhasználóbarát felületen szolgáltatja az alkalmazás, mely egyéb (akár külföldi) szereplők rendszereivel is kompatibilis lesz.

A program emellett részletezi azt is, hogy milyen vezérelvek mentén érdemes átalakítani a magyarországi ePosta rendszert. E szerint a kezelőfelületének könnyen áttekinthetőnek kell lennie, mely képes különböző levélfolyamokat strukturáltan és további dokumentumok letöltése nélkül megjeleníteni weben és mobilon egyaránt. A hivatalokkal való kommunikációt hivatalos levélként szükséges elfogadni, melyre mind az állami szervek, mind az állampolgárok hivatkozhatnak. A megoldásra igény esetén külső, privát szereplők is csatlakozhatnak, melyek levelezését ugyanúgy hiteles értesítésként fogadhatjuk el. Az ePosta használatára az állami szereplőknek nem csupán a lehetőséget kell megadni, hanem ösztönözni kell a minél nagyobb arányú áttérést a kevésbé költséghatékony, papír alapú értesítésekről - áll a programban.

Az eDokumentumkezelés egy olyan digitális megoldás, ahol az állampolgárok és vállalatok egy helyen, felhasználóbarát módon találhatják meg az ügyintézéseik során felhalmozott dokumentumokat és az állam róluk tárolt adatait. Magyarországon a tarhely.gov. hu rendelkezik hasonló, ugyanakkor ennél korlátozottabb funkcionalitással, így például a hivatalos ügyintézéssel kapcsolatos dokumentációk nem kerülnek mentésre a felületen és így nem is visszakereshetők az állampolgárok számára.

Végül az eFizetési megoldás egy olyan szolgáltatási környezet lesz, amin keresztül hivatalosan is elfogadott, könnyen kezelhető, átlátható online fizetés valósul meg, így a térítéssel járó ügyintézések fizetési folyamata jelentősen egyszerűsíthető. Bár Magyarországon már egyes szerveknél elérhetőek az egyszerűbb és áttekinthetőbb fizetési megoldások, sok helyen még mindig csak komplex, nehezen átlátható folyamatok használhatók. Például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV) befizetési rendszerén van lehetőség online kártyás fizetésre, de a szolgáltatás nem minden ügycsoport esetében érhető el.

Az interneten keresztüli bankkártyás fizetési megoldás (jelenlegi nevén Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer, azaz EFER) előnye, hogy hatékony elszámolást tesz lehetővé a különböző államkincstári számlákon úgy, hogy a befizető is azonosítható és a vonatkozó hivatal is gyors értesítést kap a teljesítésről. A DMÜ szerint az EFER jelenlegi rendszerének továbbfejlesztése és uniformizálása hatékony eFizetési megoldás lehet az állampolgárok számára.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról