Szerző: Koi Tamás

2021. január 25. 10:51

Elérhető a kormányzat ingyenes szoftver-alapcsomagja

Elvileg hétfő reggel óta elérhető a kormányzat "Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagja", mely többek közt ingyenes operációs rendszert és különféle segédprogramokat kínál.

Az eredeti terveknek megfelelően hétfő reggel elérhetővé tette a kormányzat az otthoni munkavégzést és tanulást elősegítő ingyenes "Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagot", a csomag letöltésére létrehozott kormányzati honlapot kiszolgáló szerverek ugyanakkor a hétfő reggeli órákban nem bírták a hirtelen jelentkező terhelést, így az ISO állomány letöltése egyelőre egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan lehetséges.

Az ingyenes alapcsomag a kormányzati honlap tájékoztatása szerint egy magyar nyelvű operációsrendszer és felhasználói szoftverek együttese, mely az előfizetéssel használható szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket, internetböngészőket, levelező és egyéb irodai programokat hivatott helyettesíteni.

student

A DIGITÁLIS JÓLÉT SZOFTVER ALAPCSOMAG A SZÉLES KÖRBEN ELTERJEDT, ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT, KÖZHIVATALI ÜGYEK ELEKTRONIKUS ÚTON TÖRTÉNŐ INTÉZÉSÉRE ALKALMAS ÉS NAPJAUNK DIGITÁLIS IGÉNYEIT KIELÉGÍTÓ FELHASZNÁLÓI SZOFTVEREK ÖSSZEVÁLOGATOTT GYŰJTEMÉNYE

-áll a honlapon.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A szoftvercsomag pontos részleteiről egyelőre nem állnak rendelkezésre első kézből információk, a honlap szerint ugyanakkor a telepítés során az idősebbek és a gyermekek számára külön, testre szabott profil kérhető a rendszerben, az alapcsomagba pedig elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett és testre szabott szoftverek kerültek be.

A csomag kialakításáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Schanda Tamás szerint a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag 

FELGYORSÍTHATJA A NYÍLT FORRÁSKÓDÚ SZOFTVEREK ELTERJESZTÉSÉT, AMELYEKNEK HASZNÁLÓI JELENTŐS ÖSSZEGEKET TAKARÍTHATNAK MEG.

 

Az alapcsomag az alábbi szoftvereket és modulokat tartalmazza:
  • levelező program (e-mail kliens – Thunderbird)
  • webböngésző (Chrome és Firefox)
  • dokumentum szerkesztő (LibreOffice Writer)
  • táblázat kezelő (LibreOffice Calc)
  • előadás készítő (LibreOffice Impress)
  • zenelejátszó és média lejátszó
  • naptárt kezelő alkalmazás
  • jegyzetek készítését biztosító alkalmazás

A csomag letölthető a www.szoftveralapcsomag.hu oldalról.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.