Szerző: Koi Tamás

2022. május 27. 08:45

Viszi a VMware-t a Broadcom

Igaznak bizonyultak a hét eleji pletykák, felvásárolja a VMware virtualizációs megoldásszállítót a világ egyik legnagyobb chipgyártójának számító Broadcom, ezzel a cég tovább folytatja agresszív akvizíciós stratégiáját immár szoftverfronton is jelentős kompetenciát szerezhet magának.

A felek megállapodása alapján 61 milliárd dollárért megszerzi a VMware-t a Broadcom, mely eddig tradicionálisan a chipgyártásban volt érdekelt, az utóbbi évek akvizíciós stratégiája mentén ugyanakkor erős szoftveres portfólió kiépítésébe kezdett. Ez a gyártó eddigi fennállásának legnagyobb akvizíciója, de az egész IT-iparágat illetően is csak kevesen előzik meg - az egyik éppen az idén bejelentett, 69 milliárd dolláros ügylet a Microsoft és az Activision Blizzard között.

Az akvizíció lezárását követően a Broadcom azonnal az iparág legnagyobb szoftvercégei közé emelkedhet majd, megtriplázva a cég jelenlegi, szoftvertermékek értékesítéséből eredő árbevételét, egyben a szoftvereladásokból származó árbevétel-tömeg immár a cég összbevételének a 45%-át teheti majd ki. 

A Broadcom egyébként szinte napra pontosan hét évvel ezelőtt maga is akvizíciós célponttá vált, a szingapúri székhelyű Avago éppen 2015. május 28-án jelentette be, hogy 37 milliárd dollárért felvásárolja a céget, az ügyletet követően pedig saját márkanevét hátrahagyva Broadcom néven működik majd tovább a vállalat. 

puzzle_2

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A társaság ma szinte minden típusú lapkát gyárt, kivéve a tipikus alkalmazásprocesszorokat (CPU-kat). A Broadcom portfóliójában analóg és digitális jelfeldolgozók, vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs (hálózati) lapkák is megtalálhatóak, a termékek a nagyvállalati szerverektől az okostelefonokig, a hálózati berendezésektől a kamerákig számtalan eszközben helyet kapnak.

A Broadcom az elmúlt években kifejezetten erős akvizíciós offenzívát indított, elsősorban szoftveres megoldásokat fejlesztő cégekkel a célkeresztben. Így a cég 2018-ban felvásárolta a CA Technologies-t, 2019-ben pedig a Symantec vállalati biztonsági megoldásokat szállító részlegét. A társaság tavaly az SAS Institute-tal is leült tárgyalni, a 15-20 milliárd dolláros értékre becsült üzlet azonban végül meghiúsult.

A vállalat eddigi legnagyobb akvizíciós törekvése egy közvetlen félvezetőipari versenytárs, a Qualcomm felvásárlására irányult 2018-ban. A potenciális ügylet igazi giaüzletnek ígérkezett, miután a végső ajánlat már 121 milliárd dollárról szólt, végül azonban a Trump-adminisztráció ellenállásán elhasalt a deal, mivel a cég akkor még Szingapúrban működtette főhadiszállását, melyet azóta Amerikába költöztetett (San Jose-ba, mindössze 20 mérföldre a VMware Palo Alto-i főhadiszállásától).

A VMware 1998-as megalapítása óta többször is gazdát cserélt már, így a többségi rész 2004-ben került az EMC-hez, majd utóbbi 2016-os felvásárlásával a Dellhez. A cég tavaly vált ki a Dellből, a legnagyobb befolyással rendelkező tulajdonos azonban Michael Dell maradt, aki a VMware részvények 40%-ával rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról