Szerző: Koi Tamás

2022. december 20. 12:37

Elbocsátásokba kezd a Xiaomi

Több kínai multinacionális, illetve lokális piacon mozgó vállalatot követően létszámleépítésekről számolt be a világpiac jelenleg harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója, a Xiaomi is.

Nem kerülik el a kedvezőtlen gazdasági folyamatok és a kínai zéró-covid politika hátrányos hatásai a legnagyobb, világpiacra is termelő helyi okostelefon-gyártót, a Xiaomit sem. A cég az egyre romló pénzügyi teljesítmény és kilátások miatt most létszámleépítésre kényszerül, mely több ezer munkavállalót érinthet.

A helyi cégek üzletmenetével foglalkozó kínai lapok hétfőn még arról cikkeztek, hogy a Xiaomi a teljes munkaerőállomány mintegy 15%-át érintő leépítésbe kezd rövidesen. A cég végül kedden hivatalosan "kevesebb, mint 10%-ot" érintő létszámleépítésről, pontosabban "személyi optimalizációról és szervezeti modernizációról" beszélt, hozzátéve, hogy az érintettek a helyi jogszabályoknak megfelelő kompenzációt kapnak majd.

xiaomi_people

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Xiaominak idén szeptember végén globálisan valamivel több, mint 35 ezer munkavállalója volt, ebből körülbelül 32 ezer Kínában dolgozik. A társaság tavaly még töretlen menetelésnek nézett elébe, így többek között bővítette a dolgozói létszámot is egy évvel ezelőtt.

A lendület végül az újabb kínai karanténintézkedéseknek és az egyik legnagyobb felvevőpiacnak számító európai régió gazdasági nehézségeinek következtében látványosan megtorpant - a cég forgalma 9,7%-ot zuhant az idei harmadik negyedévben, az eladások mintegy 60%-át kitevő okostelefon-divízió pedig valamivel ennél is nagyobb mértékben, 11%-kal esett vissza.

A Xiaomi végül nem tudta teljes mértékben átvenni a helyét a globális okostelefon-piacról két év leforgása alatt szinte teljesen kiradírozott Huawei-nek sem, részben éppen a kínai versenytársak (Oppo, Vivo) erősödése, részben pedig a fentebb említett kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról