Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 19. 10:42

Nyílt térképrendszerrel törnék meg a Google uralmát

Eddig a Meta, a Microsoft, az AWS és a TomTom csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, ami szorosabb összefogással próbálna teret nyerni a Google térképszolgáltatása ellen.

A technológiai szektor legmeghatározóbb szereplőivel közösen indította útnak legújabb projektjét a Linux Foundation, aminek célja, hogy interoperábilis, nyíltan hozzáférhető adatokat tartalmazó térképinformációs rendszert állítson fel. Az Overture Maps Foundation nevű kezdeményezés ugyan hivatalosan a Linux Foundation neve alatt fut, a főbb feladatokat az Amazon Web Services (AWS), a Facebook anyacég Meta, a Microsoft és a holland TomTom nevű navigációs cég végzi, ezen négy tagvállalat mellé a jövőben akár újabb szereplők is beállhatnak.

Az egyértelműen Google egyeduralmát megtörni kívánó projekt elsődleges célja, hogy lehetővé tegye olyan új térképszolgáltatások és termékek létrehozását, amelyek nyíltan hozzáférhető adatkészletre épülnek, és egy helyre kalapozza az egyes vállalkozások erőforrásait és adathalmazait, amit aztán minden résztvevő felhasználhat. Az alapítvány közleménye szerint az első adatkészleteket 2023 első felében szeretné elérhetővé tenni, egyelőre olyan alapszintű rétegekkel, mint az utakra és épületekre vonatkozó információk. A szolgáltatás idővel ez még több hellyel, útvonaltervezési funkcióval és navigációval, valamint 3D-s épületadatokkal bővül majd.

térképek_nyílt

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Linux Foundation ügyvezető igazgatója, Jim Zemlin szerint a fizikai világ feltérképezése rendkívül összetett kihívás, amit egyetlen szervezet sem tud egymagában abszolválni, így mindenki számára jövedelmezőbb lehet egy szélesebb körű iparági összefogás. A Meta hozzájárulása érthető a projekt szempontjából, hiszen a térbeli adatok a metaverzum felépítéséhez is fontosak, aminek fejlesztésébe rendkívül súlyos összegeket tol bele a közösségi óriás. 

Az összefogás szereplőinek sorából egyértelműen hiányzó Google jó ideje uralja a térképszolgáltatások piacát, amihez nem kis mértékben járult hozzá az Android operációs rendszer térnyerése. Nem meglepő, hogy az utóbbi évek során a kezdeményezés mögé beálló TomTom is igyekezett újrapozicionálni szerepét, hogy ne csak a GPS készülékgyártóként tekintsenek rá, hanem térképes szoftvercégként is, ezért 2018-ban ingyenessé tette a TomTom Maps API térképes és forgalmi adatait, csak hogy minél több fejlesztő kezdje el használni.

A lépés apropóját szolgáltatta, hogy a Google akkoriban jelentősen megemelte az API-n keresztül elérhető adatok árát, ezért főleg kis- és közepes vállalkozások elkezdték fontolgatni az áttérést más térképes szolgáltatásokra, amit egyszerre próbált kihasználni a Here Technologies, az Esri és a TomTom is. A TomTom partnerségekkel próbálta tartani lépést, együttműködést kötött például az Uberrel és a Microsofttal. A cég vezérigazgatója, Harold Goddijn elmondása szerint az együttműködésen alapuló térképkészítés központi szerepet játszik a TomTom stratégiájában, így a célok elérését az Overture Maps Foundation felgyorsíthatja.

A Linux Foundation nemrégiben bejelentette az OpenWallet Alapítványt is, amely interoperábilis digitális pénztárcák fejlesztésére irányul, visszaszorítva a zárt fizetési ökoszisztémákat, amik szintén a Google és az Apple nevéhez fűződnek. Ez is jól jelzi a trendet, hogy az óriások piaci dominanciáját enyhíteni kívánó kezdeményezések egyre több szereplő számára szimpatikusak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról