Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 14. 12:10

Az etiópiai vérengzések kapcsán perlik a Metát

Kemény vádakat fogalmaz meg a Meta ellen indított legújabb per, ami szerint a közösségi óriás hanyag hozzáállása is hozzájárult az etiópiai népirtás egyes gyilkosságaihoz.

A Kenyában benyújtott keresetet két etiópiai kutató és a Katiba Institute jogvédő szervezet nyújtották be, akik szerint a Facebook algoritmusai felerősítették, és ezáltal nagyobb elérést adtak Etiópiában az erőszakos tartalmaknak. Az Abij Ahmed miniszterelnök kormánya és a Tigrinya Népi Felszabadítási Front (TPLF) között 2020. november 4-én kirobbant fegyveres konfliktus több százezer ember életét követelte, valamint menekült- és humanitárius válságot idézett elő.

Az ügy egyben személyes érintettségű is: a per 2021 októberében közzétett Facebook-bejegyzéseket említ, többek közt Abrham Meareg felperes elhunyt apjára hivatkozó posztokat, amik a férfi címét terjesztették a közösségi oldalon, és a meggyilkolására uszító felhívásokat tartalmaztak. Mereg állítása szerint hiába jelentette a Facebook felé a bejegyzéseket, a cég nem volt hajlandó azokat azonnal eltávolítani, egyes esetekben pedig semmilyen intézkedést nem tett.

meta_per

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a közösségi platformok algoritmusai nem kellően hatékonyak a veszélyes posztok azonosításához, és a Meta nem állított fel kompetens csapatot a nairobi térségben használt nyelveken írt bejegyzések felülvizsgálatára. A felperesek azt kérik a bíróságtól, hogy kötelezze a Metát az erőszakos tartalmak visszaszorítása elleni sürgős fellépésre, és növelje meg a moderátori csapat létszámát Nairobiban, továbbá hozzon létre egy kétmilliárd dolláros kártérítési alapot az erőszakot elszenvedett áldozatok és hozzátartozóik számára.

Az ügy által felvetett probléma nem újkeletű, évek óta vádolják azzal a Metát, hogy platformjai közvetetten felelősek lehetnek például a Mianmarban, Srí Lankán, Indonéziában, vagy Kambodzsában történt egyes attrocitások elmérgesedéséért. A Metát felügyelő független testület, az Oversight Board tavaly már felhívta a figyelmet az olyan bejegyzések problémájára, amik növelhetik az erőszakos megmozdulások esélyét Etiópiában.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról