:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 14. 12:10

Az etiópiai vérengzések kapcsán perlik a Metát

Kemény vádakat fogalmaz meg a Meta ellen indított legújabb per, ami szerint a közösségi óriás hanyag hozzáállása is hozzájárult az etiópiai népirtás egyes gyilkosságaihoz.

A Kenyában benyújtott keresetet két etiópiai kutató és a Katiba Institute jogvédő szervezet nyújtották be, akik szerint a Facebook algoritmusai felerősítették, és ezáltal nagyobb elérést adtak Etiópiában az erőszakos tartalmaknak. Az Abij Ahmed miniszterelnök kormánya és a Tigrinya Népi Felszabadítási Front (TPLF) között 2020. november 4-én kirobbant fegyveres konfliktus több százezer ember életét követelte, valamint menekült- és humanitárius válságot idézett elő.

Az ügy egyben személyes érintettségű is: a per 2021 októberében közzétett Facebook-bejegyzéseket említ, többek közt Abrham Meareg felperes elhunyt apjára hivatkozó posztokat, amik a férfi címét terjesztették a közösségi oldalon, és a meggyilkolására uszító felhívásokat tartalmaztak. Mereg állítása szerint hiába jelentette a Facebook felé a bejegyzéseket, a cég nem volt hajlandó azokat azonnal eltávolítani, egyes esetekben pedig semmilyen intézkedést nem tett.

meta_per

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a közösségi platformok algoritmusai nem kellően hatékonyak a veszélyes posztok azonosításához, és a Meta nem állított fel kompetens csapatot a nairobi térségben használt nyelveken írt bejegyzések felülvizsgálatára. A felperesek azt kérik a bíróságtól, hogy kötelezze a Metát az erőszakos tartalmak visszaszorítása elleni sürgős fellépésre, és növelje meg a moderátori csapat létszámát Nairobiban, továbbá hozzon létre egy kétmilliárd dolláros kártérítési alapot az erőszakot elszenvedett áldozatok és hozzátartozóik számára.

Az ügy által felvetett probléma nem újkeletű, évek óta vádolják azzal a Metát, hogy platformjai közvetetten felelősek lehetnek például a Mianmarban, Srí Lankán, Indonéziában, vagy Kambodzsában történt egyes attrocitások elmérgesedéséért. A Metát felügyelő független testület, az Oversight Board tavaly már felhívta a figyelmet az olyan bejegyzések problémájára, amik növelhetik az erőszakos megmozdulások esélyét Etiópiában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 14:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.