:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. március 25. 11:08

Lelki traumák miatt perlik a moderátorok a TikTokot

A Facebookkal kapcsolatban korábban már több ízben terítékre kerülő probléma nem kerüli el a TikTokot sem: jogi úton szeretnének elégtételt venni a moderátorok, akiknek komoly nyomot hagyott mentális egészségén a naponta több ezer extrém és szélsőséges tartalom vizsgálata.

A TikTok két egykori moderátora azzal vádolja a videómegosztó szolgáltatást, hogy nem nyújtott megfelelő pszichológiai támogatást az érzelmileg rendkívül megterhelő munkavégzésükhöz. A felperes Ashley Velez és Reece Young csütörtökön indított szövetségi pert, amelyben csoportos kereseti státuszt kértek a TikTok és a ByteDance anyavállalat ellen.

Velez és Young alvállalkozóként végeztek moderátori munkát a videós platformnak a kanadai Telus International és a New York-i Atrium nevű cégeken keresztül. A benyújtott panasz szerint a TikTok és a ByteDance megsértette a kaliforniai munkaügyi törvényeket azzal, hogy a tartalommoderátorok számára nem biztosította a biztonságos munkavégzés feltételeit, holott azoknak napi rendszerességgel, meghatározott kvóták teljesítésére kötelezve kellett foglalkozniuk extrém és szélsőséges tartalmakkal.

A TikTok ezen felül titoktartási szerződés aláírására kötelezte őket, így jogilag nem volt engedélyezett a látottak megvitatása.

A vádlottak nem tudtak biztonságos munkakörnyezetet biztosítani annak az ezernyi vállalkozónak, akik kapuőrök voltak az alkalmazásba feltöltött szűretlen, undorító, sértő tartalmak, és a több százezer felhasználó közt

-állítja a dokumentum, ami szerint a TikTok is tisztában volt a kockázatokkal, de nem tett érdemi erőfeszítéseket az ügyben.

A két felperes állítása szerint mindegyikük napi 12 órában vizsgálta az extrém zavaró tartalmakat, köztük gyermekek szexuális zaklatását, nemi erőszakot, kínzást, lefejezést, öngyilkosságot ábrázoló videókat. A vizuális szélsőségeken túl a gyűlöletbeszéd és a különféle összeesküvés-elméletek is károsan hatottak a mentális jóllétükre.

tiktok_moderátor_per

Tavaly decemberben egy másik TikTok moderátor, Candie Frazier is benyújtott már hasonló keresetet, de az ügyben azóta nem történt érdemi előrelépés.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új TikTok-pert ugyanaz a jogi csapat kezeli, akik 2018-ban a Facebook ellen is keresetet adtak be. A történet akkoriban jól zárult: a cég két évvel később peren kívüli egyezség keretében összesen 52 millió dollárt fizetett ki utólagos kártérítésként mintegy tízezer amerikai moderátorának. A cégnek alvállalkozóként dolgozó moderátorok 2018-ban indítottak csoportos keresetet Amerikában, miután munkahelyükön olyan hatásoknak lettek kitéve, amitől általánossá vált körükben a PTSD, vagyis a poszttraumás stressz zavar betegség.

A peren kívüli megállapodás részeként a Facebook továbbá vállalta, hogy jelentős változásokat eszközöl a moderátori munkakörnyezetben, így elsősorban átalakítja azokat az eszközöket, melyekkel a moderátorok a napi munkájukat végzik.

A témával foglalkozik a 2018-ban bemutatott Tisztogatók című film is, ami egyszerre mutatja be a Facebook, a Twitter és a YouTube cégekbe kiszervezett munkatársainak tevékenységét, és nem tesz különbséget a platformok között. Ebben elhangzik többek közt, hogy a moderátoroknak napi 25 ezer, erősen idegrendszert-próbáló tartalom átnézése volt a cél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.