Szerző: Koi Tamás

2022. december 13. 11:47

Mennek a süllyesztőbe a Meta internetszóró ambíciói

Szép reményekkel, nemes célokkal felvértezve indult, ám a célok szinte egyikét sem volt képes megvalósítani a Meta Connectivity nevű részlege, melyet 2013-ban azért hoztak létre, hogy az internetes infrastruktúra tekintetében mostohán kezelt régióknak is eljuttassa valamilyen formában az alapinfrastruktúrát.

A Metánál jelenleg javában zajló költségcsökkentési, cégstruktúra-optimalizálási folyamat áldozata lett a vállalat Connectivity nevű részlege - erősítette meg a társaság a sajtó érdeklődésére múlt pénteken. A Meta 2013-ban létrehozott divíziója gyakorlatilag két, talpon maradt részleg, az Infrastructure és a Central Products között "szívódik fel", az alkalmazottak egy része pedig jó eséllyel már lapátra is kerül annak a mintegy 11 ezer munkavállalót érintő leépítési hullámnak a részeként, melyet múlt hónapban indított a társaság.

A Meta Connectivity azzal a nemesnek mondható céllal jött létre csaknem egy évtizeddel ezelőtt, hogy a részleg projektjeinek köszönhetően a telekommunikációs szolgáltatók által mostohán kezelt területekre is eljuttassa az internetes infrastruktúrát - és vele együtt nyilván a vállalat szolgáltatásait, így elsősorban a Facebook közösségi platformot.

meta_drone
ilyen lett volna az aquila, a meta internetszóró drónja

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A részleg nevéhez fűződik több, az elmúlt évtizedben bemutatott komolynak és kevésbé komolynak tűnő projekt is, így a Meta egyebek mellett drónokról, léggömbökről és alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakról kívánta szórni a vezeték nélküli internetet. Utóbbi területen a SpaceX és a OneWeb komoly sikereket ért el az elmúlt időszakban, a Meta elkaszált műholdas projektjén dolgozó szakembergárdát pedig átvette az Amazon, mely jövőre kívánja útnak indítani az első internetszóró műholdjait.

A Meta Connectivity emellett ingyenes, erősen korlátozott internetelérést is biztosít, illetve biztosított egyes, fejlődő országokban, alighanem ennek köszönhető, hogy a cég tavaly év végére nagyjából 300 millió embert juttatott internethozzáféréshez.

A részleg bezárása ugyanakkor semmilyen hatással nincs a Meta részvételére az általa is alapított Telecom Infra Projectben (TIP), melynek egy-egy pilotja Magyarországon fut a Magyar Telekommal karöltve Mikebudán és Márkón.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról