Szerző: Koi Tamás

2022. december 8. 10:15

Jobban beágyazódik a Google-be a Waze

Szorosabban integrálódik a Google szervezeti struktúrájába a cég által 2013-ban felvásárolt Waze térképszolgáltatás, ezzel párhuzamosan távozik a cég ügyvezetője is.

Holnaptól újabb szervezeti átalakításokat hajt végre a működési struktúráját számottevően egyszerűsíteni kívánó Google, illetve annak anyacége, az Alphabet. A cég december 9-től egy részlegbe vonja össze az összes olyan csapatot, mely a szolgáltató tulajdonában álló különféle térképszolgáltatásokat fejleszti és karbantartja. A váltás legfőképpen a cégen belül - eddig - relatív önállóságot élvező Waze-t érintheti.

A 2013-ban egymilliárd dollárért felvásárolt, részben crowdsourcing alapon működő térképszolgáltató- és forgalomfigyelő alkalmazás csapata péntektől a Google Geo részlegbe olvad be, vagyis abba a teambe, mely a Google Maps mellett többek közt a Google Earth és Street View projektekért felel. A cég szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Waze továbbra is elérhető marad önálló alkalmazásként a Google portfóliójában.

waze

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A jelenleg nagyjából 151 millió globális aktív felhasználóval rendelkező Waze történelmében rövid távon nem ez lesz az egyetlen lényeges változás: az összevonással egy időben távozik ugyanis a cég éléről annak vezérigazgatója, Neha Parikh, akinek elődje, Noam Bardin szokatlanul őszinte kritikát fogalmazott meg 2021-ben a platform sorsával kapcsolatban.

Bardin, aki 2009-től irányította a Waze-t tavaly januári távozását követően saját blogján úgy fogalmazott, hogy az Izraelből indult startup alighanem gyorsabb ütemben tudott volna nőni, ha önálló marad. A cég korábbi alkalmazottjaival készített interjúk alapján ennek egyik oka lehet, hogy a Google bizonyos régiókban tudatosan tolta háttérbe a Waze-t a Google Maps előnyére.

Az anyacég a fenti kifogásokat rendre igyekezett lesöpörni az asztalról, hangsúlyozva, hogy az évek során komoly erőforrásokat ölt a platform fejlesztésébe, felfuttatásába. A Google az új tulajdonos idején elérhetővé vált funkciók között említette a Waze Carpool ridesharing-rendszert, illetve az autópályadíjak fizetésének, illetve az appon keresztüli üzemanyagvásárlási lehetőségnek a bevezetését.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.