Szerző: Habók Lilla

2018. július 2. 13:50

Beköltözik Google Mapsre a Waze közlekedésiincidens-jelentője

Hamarosan a Google Mapsen is megjelennek a Waze népszerű, útlezárásokat és egyéb forgalmi korlátozásokat jelző figyelmeztetései mindenki számára.

A Google Maps felhasználóinak egy kis része pár napja használhat egy új funkciót, amellyel a forgalmi korlátozásokat lehet megtekinteni és megerősíteni a térképen. Ezzel a keresőóriás egy régi hiányosságát dolgozza le, mivel az incidensjelentő átemelésére már a Waze öt évvel ezelőtti felvásárlásakor is lehetett számítani. Az izraeli térképes startup viszont mostanáig teljesen önálló szolgáltatásként működött tovább, és nem jelentek meg előnyei a Google Mapsen. Most már azonban a keresőóriás megerősítette az észrevételt, hogy a forgalmi korlátozások nyomkövetését támogató funkció megérkezik a vállalat fő térképes megoldásába is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az incidensbejelentő lényegében a Waze legnépszerűbb funkciója, amellyel az autóvezetők jelezhetik egymásnak a baleseteket, útfelújításokat és útlezárásokat, vagyis azokat a tényezőket, amelyek lassítják a forgalmat az adott szakaszon. Jelenleg az alkalmazást nagyjából havi 100 millióan használják, és bár az aktivitásról nincs pontos adat, de a Waze kifejezetten tevékeny közösséggel számolhat, akik segítik egymást az utakon. Hamarosan pedig a bejelentési funkció még nagyobb felhasználói kör számára, a Google Mapsen is meg fog jelenni - itt egyelőre csak a forgalomkorlátozás látható, például a rendőrök észlelése, telepített kamera, sebességmérő nem jelenik meg. Az új funkcióra először az Android Police lett figyelmes két héttel ezelőtt a Google Maps APK elemzésekor, azóta pedig a funkció lassan egyre több felhasználó számára kipróbálható, és a vállalat megerősítette, hogy a tesztelést követően globális elterjesztést tervez.

A mostani megjelenés alapján úgy látható, hogy a Waze-ből átvett forgalmi figyelmeztetések jelennek meg a Mapsen is, amelyet a felhasználók a térképen szintén megerősíthetnek, jelezhetik a megszűnését egy kattintással vagy hogy bizonytalanok azzal kapcsolatban. Egyelőre a frissítésnek nem része, hogy a Maps felhasználói is új bejelentéseket vegyenek fel, hanem csak a Waze-ből átvett adatokat erősíthetik meg, ami még a későbbiekben változhat. Az információáramlás viszont valószínűleg kölcsönös a két megoldás közt, így a vállalat két térképes szolgáltatása és ezáltal a közlekedők még gyorsabban visszajelzéseket kaphatnak az utak aktuális állapotáról, ami még több felhasználót hozhat a vállalat felületeire.

googlemaps_forgalom

Saját felvételek a Google Maps tesztelés alatt álló funkciójáról

A Google Maps fokozatosan igyekszik aktivizálni a közösséget többek közt a Helyi Idegenvezetői programon keresztül, amellyel a térképet lehet szerkeszteni, illetve véleményeket és fotókat fűzni az adatlapokhoz. A tavalyi adatok szerint a közösség 50 millió regisztrált taggal rendelkezik, akik összességében naponta 20 millió szerkesztést végeznek a térképen. Ezzel a Mapset sikerült az amúgy a közösségi kezdeményezésekben elég gyenge vállalatnak egy elég aktív felhasználói bázist kialakítani, akik lényegben ingyen folyamatosan szerkesztik és javítják a vállalat termékét. A tervek szerint mindez egyre több személyre szabott szolgáltatással, például a Google I/O-n beharangozott és már sokak számára szintén tapasztalható étteremajánlóval egészül ki. A forgalomkorlátozások megjelenése a Google Mapsen valószínűleg szintén sok felhasználó számára hasznos lesz, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg mindenki számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról