Szerző: Koi Tamás

2022. december 7. 12:48

Idén elpárolgott 400 milliárd dollár az európai IT-szektorból

Súlyosan érintették az európai technológiai szektort, illetve a szektorhoz tartozó startup-szcénát a régiót idén érintő makrogazdasági hatások, az iparági szereplők ugyanakkor egyelőre optimistán tekintenek a jövőbe.

Nem áll jól a szénája az európai technológiai iparágnak, melynek növekedését és jövedelmezőképességét súlyosan veszélyezteti a kontinenst sújtó energiaválság, az infláció és az ezzel párhuzamosan elszálló kamatszintek. A Reuters az Atomico nevű magántőke-befektető által készített felmérésre hivatkozva azt írja, Európa IT-vállalkozásai összességében mintegy 400 milliárd dollár értékben veszítettek értékükből csak idén.

Az Atomico szerint ez számszerűsítve nagyjából annyit jelent, hogy a szektor európai szereplőinek értéke a 2021-es 3,1 ezer milliárd dollárról 2,7 ezer milliárd dollárra csökkent, miközben az iparági startupok erőre kapását és fejlődését elősegítő tőkebefektetések értéke is 18%-kal visszaesett idén.

vapour-pressure

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az európai technológiai startupokba 41 országból származó adatok alapján tavaly mintegy 100 milliárd dollárnyi tőkebefektetés irányult, ez azonban idén 85 milliárd dollárra csökkent.

A legígéretesebbnek számító induló vállalkozások, vagyis az "unikornisok" (melyek értékét egymilliárd dollár felé becslik) száma ezzel párhuzamosan drámaian, 105-ről 31-re csökkent idén - állítja az Atomico.

A szektoron és a statup-közösségen belül ugyanakkor nyoma sincs a depressziónak, legalábbis a felmérés egyúttal arra is rámutat, hogy a cégalapítók, tulajdonosok és befektetők 77%-a legalább annyira elhivatott az európai IT-szektor jövőjét illetően, mint tavaly volt. Az Atomico szerint ugyanakkor a szektor finanszírozása jól láthatóan megváltozott, melyhez minden szereplőnek - kicsiknek és nagyoknak - egyaránt alkalmazkodniuk kell.

a címlapról