Szerző: Koi Tamás

2020. november 25. 11:32

Óriási összeget fizettek egy magyar alapítású startupért

Felvásárolta a Drops nevű, nyelvtanulásra használható alkalmazást fejlesztő céget a Kahoot! - az üzlet magyar vonatkozása, hogy a Drops alapítói magyarok, ugyanakkor nem tagjai a magyar startup-szcénának.

HIRDETÉS

Magyarok az alapító-tulajdonosai annak a startupnak, melyet kelet-európai mércével mérve igen jelentős összegért vásárolt fel a Norvég Kahoot!, mely 2013-ban megjelent, elsősorban mobilos kapcsolódással ellátott webes kvízfelületével vált ismertté. A PlanB Labs által jegyzett, nyelvtanulásban segítő Drops applikációért első körben 31 millió dollárt, azaz átszámítva csaknem tízmilliárd forintot fizetett a vevő, az összeg a következő években további 19 millió dollárral, azaz jelenlegi árfolyamon kb. hatmilliárd forinttal nőhet.

A cégek által kiadott közlemény szerint a két magyar alapító-tulajdonos, Farkas Dániel és Szulyovszky Márk a vételár első részletét készpénzben kapják meg, a második részlet pedig vegyesen készpénz- és részvénytranzakció lesz. A két alapító a továbbiakban is a Dropson dolgozik majd, a koncepció és a termék pedig a felvásárlás következtében nem változik majd - áll Farkas tegnap közzé tett blogbejegyzésében

pressandblog-screenshots_dropskahoot_1120

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A 2016-ban indult Drops zászlóshajója egy jelenleg több mint 40 nyelvet támogató, a nyelvtanulást vizuális elemekkel segítő alkalmazás, mely iOS és Android platformon egyaránt használható, illetve webböngészős változata is létezik. A platformnak jelenleg mintegy 25 millió felhasználója van világszerte.

Bár a magyar sajtó egy része magyar startupként hivatkozik a Dropsra, ez a megközelítés legfeljebb a tulajdonosi szerkezetet illetően állja meg a helyét. A platformot üzemeltető PlanB Labs ugyanis Észtország fővárosában, Tallinban lett bejegyezve - kisebb arcul csapás a magyar startup szcénának, hogy az alapítók nem kértek sem a budapesti közegből, sem a hazai inkubátorok, befektetők támogatásából, platformjukat mégis sikerült jelentős értékű akvizícióba bevonni. Ahogy egy, a magyar startup-világot belülről ismerő forrás a HWSW-nek korábban fogalmazott, Farkasék kifejezetten "radar alatt" akartak maradni Magyarországon.

A Drops felvásárlása a Kahoot! negyedik, egyben eddigi legnagyobb összegű hasonló tranzakciója. A cég szerint 2025-re a digitális nyelvtanulás globális piaca több mint 8 milliárd dollárt ér majd, a Drops pedig az egyik legdinamikusabban növekvő platform lehet a következő években. A szegmensben rejlő lehetőségeket jól jelzi, hogy a piac egyik legnagyobb szereplője, a mintegy félmilliárd felhasználóval rendelkező Duolingo legutóbbi, pár héttel ezelőtti tőkebevonását követően már több mint 2,4 milliárd dollárt ér.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 08:06

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.