:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 16. 13:33

Jelentős létszámleépítésbe kezd az ARM

Alig több mint egy hónappal a félvezetőipar eddigi legnagyobb potenciális felvásárlási tranzackiójának meghiúsulása után az egyik értintett fél, a Softbak többségi tulajdonában lévő ARM bejelentette, kénytelen több száz munkavállalót elbocsátani.

Nem szolgált jó hírekkel az ARM frissen kinevezett vezérigazgatója, Rene Haas a dolgozóknak küldött hétfői körlevelében. Miután végérvényessé vált, hogy az Nvidia-val kötött, a cég felvásárlásáról szóló előzetes megállapodás alapján nem jöhet létre az üzlet, a cégvezetés arról döntött, hogy a munkavállalók mintegy 12-15%-ának búcsút int a következő időszakban. A cégnek globálisan mintegy 6500 dolgozója van, a brit sajtó szerint elbocsátások elsősorban az angol és az amerikai részlegek munkavállalóit érinthetik.

Az ARM és az Nvidia 2020-ban bejelentett megaüzlet kapcsán már a kezdetek során komoly aggályokat fogalmaztak meg egyes piaci szereplők, illetve más szakmai érdekeltek, kiemelve, hogy azáltal, hogy az Nvidia-hoz kerül, megszűnhet az ARM függetlensége, mely számos olyan részpiacon, ahol az Nvidia is jelen van termékeivel a verseny jelentős torzulásához vezethetne. Noha az Nvidia több alkalommal is igyekezett ennek ellenkezőjéről győzködni a versenyjogi szerveket, a jelek szerint mégsem sikerült célt érnie.

arm

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Végül február 8-án vált egyértelművé, hogy az ügylettel kapcsolatos szabályozói és iparági ellenállás miatt nem jöhet létre a tranzakció. A kudarcba fulladt üzletnek azonnali anyagi és személyi következményei is lettek, így távozott az ARM éléről az a Simon Segars, aki 2013 és 2022 februárja között irányította a céget, emellett az Nvidia 1,25 milliárd dollárnyi bánatpénzt is kénytelen volt fizetni a Softbanknak.

A további terveket illetően a Softbank már februárban közölte, hogy a tőkebevonás érdekében most az ARM tőzsdére vitele jelentheti az egyetlen további opciót, mely együtt járhat a működés optimalizálásával, ez pedig kihatással lesz az azokon a területeken dolgozókra, melyek az ARM jövőbeni sikerei érdekében kevésbé számítanak kritikusnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.