:

Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 22. 13:47

Újabb nagy bérgyártó csoportosít kapacitást Vietnámba

Az Egyesült Államok és Kína közt feszülő gazdaságpolitikai alapú konfliktus újabb bérgyártó-óriást sarkall arra, hogy gyártókapacitását átcsoportosítsa. Kína helyett Vietnámban építi új gyártókomplexumát a Pegatron.

Egyre több ázsiai bérgyártó dönt úgy, hogy gyártókapacitását fokozatosan átköltözteti Kínából más, célpiactól függően akár ázsiai, akár latin-amerikai országokba, miután Kína az Egyesült Államokkal folytatott gazdaságpolitikai csatározások révén egyre kevésbé tűnik üzleti szempontból kockázatmentes gyártóhelyszínnek. Ezúttal egy újabb bérgyártó-óriás, a tajvani Pegatron jelentette be, hogy egymilliárd dollár értékű összeberuházással a vietnámi Hai Phongba.

A többek közt az Apple, a Sony és a Microsoft számára gyártótevékenységet végző Pegatron három a helyi média szerint három ütemben tervezi a beruházás-megvalósítást, a cég által felépített gyártókomplexum 2026-2027-re éri majd a teljes termelési kapacitást. A megaberuházás révén a Pegatron a tervek szerint 22500 helyi lakosnak adhat majd munkát, és évente mintegy 4,31 millió dollárnyi adóbevételt termel a délkelet-ázsiai ország számára.

factory_worker

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nem hivatalos információk szerint a szintén tajvani Foxconn és a Wistron után a Pegatron lehet a harmadik olyan bérgyártó, mely gyáraiban iPhone-ok összeszerelését végzi majd. Az új gyárak építése kapcsán nem csak Ázsia, hanem Latin-amerika is egyre kedveltebb célpont, elsősorban az Egyesült Államok, mint az egyik legfőbb felvevőpiac közelsége miatt.

Augusztusban híre ment, hogy a Foxconn tárgyalásokat folytat a mexikói kormánnyal újabb helyi összeszerelő-üzemek létesítéséről. A gyárakban a tervek szerint okostelefonokat, PC-ket és más szórakoztatóelektronikai berendezéseket gyártanának majd - a cégnek egyébként jelenleg is öt gyáregysége üzemel az országban, amelyekben elsősorban tévékészülékeket és szervereket szerelnek össze.

A nagy ázsiai gyártók (a Foxconn mellett ilyen a Pegatron) az elmúlt hónapokban kényszerültek a gyártás és a logisztika újragondolására, miután az Egyesült Államok és a gyártóbázisok túlnyomó többségének otthont adó Kína köz feszülő gazdaságpolitikai csatározásoknak köszönhetően egyre több olyan intézkedés születik (védővámok, import és export korlátozások), melyek megnehezítik a cégek tevékenységét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 12:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.