Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 22. 13:47

Újabb nagy bérgyártó csoportosít kapacitást Vietnámba

Az Egyesült Államok és Kína közt feszülő gazdaságpolitikai alapú konfliktus újabb bérgyártó-óriást sarkall arra, hogy gyártókapacitását átcsoportosítsa. Kína helyett Vietnámban építi új gyártókomplexumát a Pegatron.

Egyre több ázsiai bérgyártó dönt úgy, hogy gyártókapacitását fokozatosan átköltözteti Kínából más, célpiactól függően akár ázsiai, akár latin-amerikai országokba, miután Kína az Egyesült Államokkal folytatott gazdaságpolitikai csatározások révén egyre kevésbé tűnik üzleti szempontból kockázatmentes gyártóhelyszínnek. Ezúttal egy újabb bérgyártó-óriás, a tajvani Pegatron jelentette be, hogy egymilliárd dollár értékű összeberuházással a vietnámi Hai Phongba.

A többek közt az Apple, a Sony és a Microsoft számára gyártótevékenységet végző Pegatron három a helyi média szerint három ütemben tervezi a beruházás-megvalósítást, a cég által felépített gyártókomplexum 2026-2027-re éri majd a teljes termelési kapacitást. A megaberuházás révén a Pegatron a tervek szerint 22500 helyi lakosnak adhat majd munkát, és évente mintegy 4,31 millió dollárnyi adóbevételt termel a délkelet-ázsiai ország számára.

factory_worker

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Nem hivatalos információk szerint a szintén tajvani Foxconn és a Wistron után a Pegatron lehet a harmadik olyan bérgyártó, mely gyáraiban iPhone-ok összeszerelését végzi majd. Az új gyárak építése kapcsán nem csak Ázsia, hanem Latin-amerika is egyre kedveltebb célpont, elsősorban az Egyesült Államok, mint az egyik legfőbb felvevőpiac közelsége miatt.

Augusztusban híre ment, hogy a Foxconn tárgyalásokat folytat a mexikói kormánnyal újabb helyi összeszerelő-üzemek létesítéséről. A gyárakban a tervek szerint okostelefonokat, PC-ket és más szórakoztatóelektronikai berendezéseket gyártanának majd - a cégnek egyébként jelenleg is öt gyáregysége üzemel az országban, amelyekben elsősorban tévékészülékeket és szervereket szerelnek össze.

A nagy ázsiai gyártók (a Foxconn mellett ilyen a Pegatron) az elmúlt hónapokban kényszerültek a gyártás és a logisztika újragondolására, miután az Egyesült Államok és a gyártóbázisok túlnyomó többségének otthont adó Kína köz feszülő gazdaságpolitikai csatározásoknak köszönhetően egyre több olyan intézkedés születik (védővámok, import és export korlátozások), melyek megnehezítik a cégek tevékenységét.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.