Szerző: Koi Tamás

2022. november 23. 10:33

Zavargást jelentettek a legnagyobb iPhone-gyártónál

Szerda reggelre zavargások törtek ki a Foxconn legnagyobb gyártóüzemében, a kínai Csengcsou-ban, miután a hetek óta karantén alatt lévő zónában híre ment, hogy a cég késve fizetheti ki a munkavállalók bónuszait.

Egyre frusztráltabbá válnak a dolgozók a kínai Henan tartomány fővárosa, Csengcsou mellett elterülő ipari zónában, mely október eleje óta karanténban van a helyi hatóságok szigorú COVID19-protokollja szerint. A zónában működik egyebek mellett a világ legnagyobb bérgyártójának számító Foxconn legnagyobb, mintegy 200 ezer munkást foglalkoztató gyártóüzeme, ahol hírügynökségi jelentések szerint rendkívül feszültté vált a helyzet.

A Reuters birtokába jutott, nem hitelesített felvételek szerint szerdán a reggeli órákban több száz feldühödött Foxconn-dolgozó vonult a gyárnegyed irodaépületeihez botokkal felfegyverkezve. A Kínában meglehetősen szokatlannak számító zavargás során az elégedetlen munkások ablakokat törtek be és biztonsági kamerákat vertek szét, míg más felvételeken az látszott, hogy vegyvédelmi ruhába öltözött, gumibotot markoló biztonságiak veszik körbe a tüntetőket. Más képsorok arról árulkodtak, hogy a zavargás során könnygázt vethettek be.

cook_chinese
tim cook egy korábbi látogatása a foxconnál

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A helyzet azután eszkalálódott drámai mértékben, hogy híre ment a dolgozók körében, hogy a Foxconn nem fizeti ki időben a nekik járó bónuszokat. A cég a karanténban dolgozóknak korábban az addigi bértáblához képest jelentősen megemelt extra juttatásokat ígért annak érdekében, hogy a termelési volumen ne csökkenjen le drámai mértékben éppen abban az időszakban, amikor a legnagyobb szükség lenne a gyártás felfuttatására.

A cégvezetés azután döntött úgy, hogy extra juttatásokkal próbálja maradásra bírni a dolgozókat, hogy az embertelen körülmények miatt több ezren megszöktek a karanténzónából. Az így kieső munkásokat más tartományokból átvezényelt leszerelt katonákkal és hivatalnokokkal próbálta pótolni Henan tartomány vezetése.

A Foxconn csengcsou-i komplexumában gyártják a világpiacra szánt iPhone okostelefonok nagyjából 70%-át, a zavargások és a termeléskiesés ezért a nagy megrendelők közül az Apple-nek fáj a leginkább. Korábbi becslések szerint az iPhone-ok termelési volumene novemberben 30%-kal csökkenhet, ami egyes készülékek esetén komoly készlethiányhoz vezethet - a legújabb generációs iPhone 14 sorozat drágább tagjai mostanra gyakorlatilag beszerezhetetlenné is váltak, a szállítás jó eséllyel már csak a jövő év elején normalizálódhat.

A koronavírus jelentette kényelmetlenségektől eltekintve az Apple bérgyártóinál dolgozni még ázsiai viszonylatban sem feltétlenül számít álommelónak. Indiában 2020 decemberében egy iPhone-okat is gyártó Wistron-üzemet gyakorlatilag szétvertek az elégedetlen munkások, míg korábban túlóráztatott és alulfizetett diákmunkások kapcsán kellett kínos magyarázkodásba kezdenie két partnernek, a Pegatronnak és a mostani esettel is érintett Foxconnak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról