Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 7. 10:38

Késhetnek az ünnepi iPhone-ok a kínai zár miatt

Megnövekedett szállítási időre lehet számítani a drágább iPhone-ok esetében, miután a Foxconn összeszerelő üzeme átmenetileg kiesik a termelésből, mindezt a legrosszabbkor: az ünnepek előtt.

A jelenlegi helyzetet nézve az Apple arra számít, hogy az ünnepi időszakban a tervezettnél kevesebbet tud majd szállítani legújabb csúcsmobiljaiból, az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max modellekből, miután a koronavírus miatti átmeneti korlátozások ismét akadályozzák a termelést a Csengcsou városában található gyárkompexumban. A cupertinói cég közleménye szerint a gyárban jelentősen csökkent az összeszerelő üzem kapacitása, így az ügyfelek megnövekedett szállítási idővel számolhatnak, továbbá a vállalat már legalább 3 millióval kevesebb legyártott iPhone 14-es készülékkel számol az idén, 90 millió helyett 87 millióval.

Mindez nem éri teljesen váratlanul a vállalatot, már októberben lehetett hallani róla, hogy az iPhone-gyártás jelentős visszaesésére lehet számítani, és miután múlt héten a világ egyik legnagyobb IT-gyártóbázisaként említhető Kína ismét zár alá került, ez még biztosabbá vált. A hónap elején karantén alá helyezték Kína gyakorlatilag legnagyobb, elektronikai ipari termelő régióját, a Hanan tartomány fővárosa mellett található Csengcsou Repülőtér Ipari Zónát, ahol többek között a világ legnagyobb elektronikai bérgyártójának, a Foxconnak is megtalálható az üzeme.

iphone_foxconn

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A mintegy 200 ezer főt foglalkoztató csengcsoui üzemben gyártják többek közt az iPhone okostelefonok jelentős részét - egyes, nem hivatalos források szerint az iPhone Pro és Pro Max modellek mindegyike itt készül -, de az Apple mellett más, a gyártási tevékenységet a Foxconnra bízó elektronikai céget is érzékenyen érintheti a város lezárása, mely lényegében a gyárakba zárta a munkásokat. A gyáron belül is azonosítottak megbetegedéseket, aminek következtében a dolgozók menekülni kezdtek a telephelyről, ennek eredményeként a cég hétfőn toborzási akcióba kezdett: egyszeri bónusszal próbálja visszacsábítani az október 10. és november 5. közt távozott dolgozóit.

Az akkori kalkulációk szerint a gyár egyhetes, november 9-én véget érő leállása a novemberi termelés mintegy 30%-kal vetheti vissza, ami a közelgő ünnepi szezont tekintve a lehető legrosszabkor jön a megrendelőknek. A lezárások rossz időzítését mindenesetre jól szemlélteti, hogy a gyár idén egyszer hasonló okból már volt karantén alatt áprilisban (ráadásul akkor két hétig), ám a termelési volument ez akkor érdemben nem befolyásolta. A Foxconn hétfőn közölte, hogy már dolgozik a termelés újraindításán, miközben lefelé módosította negyedik negyedéves előrejelzéseit.

Ez azért is nehezíti a cég helyzetét, mert a várakozásokhoz képest kevésbé fogynak az Apple szeptember elején bejelentett új generációs iPhone-jainak olcsóbb változatai, és váratlanul keresettebbnek bizonyultak eddig a drágább variánsok, így a cupertinói cég a gyártási volumenek átcsoportosítását kérte beszállítóitól október végén. Az iPhone 14 alapmodellre és az iPhone 14 Plus variánsra ráadásul továbbra sem mutatkozik az eddiginél nagyobb érdeklődés. 

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.