Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 7. 10:38

Késhetnek az ünnepi iPhone-ok a kínai zár miatt

Megnövekedett szállítási időre lehet számítani a drágább iPhone-ok esetében, miután a Foxconn összeszerelő üzeme átmenetileg kiesik a termelésből, mindezt a legrosszabbkor: az ünnepek előtt.

A jelenlegi helyzetet nézve az Apple arra számít, hogy az ünnepi időszakban a tervezettnél kevesebbet tud majd szállítani legújabb csúcsmobiljaiból, az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max modellekből, miután a koronavírus miatti átmeneti korlátozások ismét akadályozzák a termelést a Csengcsou városában található gyárkompexumban. A cupertinói cég közleménye szerint a gyárban jelentősen csökkent az összeszerelő üzem kapacitása, így az ügyfelek megnövekedett szállítási idővel számolhatnak, továbbá a vállalat már legalább 3 millióval kevesebb legyártott iPhone 14-es készülékkel számol az idén, 90 millió helyett 87 millióval.

Mindez nem éri teljesen váratlanul a vállalatot, már októberben lehetett hallani róla, hogy az iPhone-gyártás jelentős visszaesésére lehet számítani, és miután múlt héten a világ egyik legnagyobb IT-gyártóbázisaként említhető Kína ismét zár alá került, ez még biztosabbá vált. A hónap elején karantén alá helyezték Kína gyakorlatilag legnagyobb, elektronikai ipari termelő régióját, a Hanan tartomány fővárosa mellett található Csengcsou Repülőtér Ipari Zónát, ahol többek között a világ legnagyobb elektronikai bérgyártójának, a Foxconnak is megtalálható az üzeme.

iphone_foxconn

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A mintegy 200 ezer főt foglalkoztató csengcsoui üzemben gyártják többek közt az iPhone okostelefonok jelentős részét - egyes, nem hivatalos források szerint az iPhone Pro és Pro Max modellek mindegyike itt készül -, de az Apple mellett más, a gyártási tevékenységet a Foxconnra bízó elektronikai céget is érzékenyen érintheti a város lezárása, mely lényegében a gyárakba zárta a munkásokat. A gyáron belül is azonosítottak megbetegedéseket, aminek következtében a dolgozók menekülni kezdtek a telephelyről, ennek eredményeként a cég hétfőn toborzási akcióba kezdett: egyszeri bónusszal próbálja visszacsábítani az október 10. és november 5. közt távozott dolgozóit.

Az akkori kalkulációk szerint a gyár egyhetes, november 9-én véget érő leállása a novemberi termelés mintegy 30%-kal vetheti vissza, ami a közelgő ünnepi szezont tekintve a lehető legrosszabkor jön a megrendelőknek. A lezárások rossz időzítését mindenesetre jól szemlélteti, hogy a gyár idén egyszer hasonló okból már volt karantén alatt áprilisban (ráadásul akkor két hétig), ám a termelési volument ez akkor érdemben nem befolyásolta. A Foxconn hétfőn közölte, hogy már dolgozik a termelés újraindításán, miközben lefelé módosította negyedik negyedéves előrejelzéseit.

Ez azért is nehezíti a cég helyzetét, mert a várakozásokhoz képest kevésbé fogynak az Apple szeptember elején bejelentett új generációs iPhone-jainak olcsóbb változatai, és váratlanul keresettebbnek bizonyultak eddig a drágább variánsok, így a cupertinói cég a gyártási volumenek átcsoportosítását kérte beszállítóitól október végén. Az iPhone 14 alapmodellre és az iPhone 14 Plus variánsra ráadásul továbbra sem mutatkozik az eddiginél nagyobb érdeklődés. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról