:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 18. 12:11

Nem engedi el az Intel nyakát a szabadalomtroll

Újabb szabadalomsértésekkel vádolja a chipóriást a VLSI, egy friss bírósági ítélet több százmillió dolláros bírságot helyez kilátásba.

A "szabadalombarát" Kelet-Texasi szabadalmi bíróság határozata szerint az Intelnek 948,8 millió dollárt kell fizetnie a felperes VLSI Technology LLC számára számítógépes chipek szabadalmainak megsértése miatt, ami már nem az első összetűzés a szabadalomtroll és a chipóriás közt. A SoftBank Group tulajdonában lévő magántőke-befektetési társasághoz, a Fortress Investment Grouphoz fűződő VLSI érvelése szerint az Intel a Cascade Lake és Skylake mikroprocesszorokhoz egy adatfeldolgozási folyamatok fejlesztésére vonatkozó szabadalmat használt fel jogosulatlanul, amit még a holland NXP Semiconductors chipgyártótól vásárolt meg.

A VLSI ügyvédje a tárgyaláson úgy fogalmazott, hogy az Intel chipjei "másodpercenként millió és millió jogsértést okoznak". Az esküdtszék a kért kártérítés teljes összegét megítélte a felperesnek. Az Intel határozottan nem ért egyet az ítélettel és fellebezni tervez, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok szabadalmakra vonatkozó jogrendszere sürgős reformra szorul. A VLSI két másik, folyamatban lévő szabadalmi ügyet is indított az Intel ellen Észak-Kaliforniában és Delaware-ben, a kaliforniai ügy tárgyalása 2024-ben kezdődik.

intel_vsl

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tavaly más szabadalmi ügyei is voltak az Intelnek, szintén Texasban, márciusban hozott ítéletet a bíróság arról, hogy az Intel a VLSI két, chiptervezéshez kapcsolódó szabadalmát használta fel engedély nélkül. Az egyik szabadalom megsértéséért 1,5 milliárd, a másikért pedig 675 millió dolláros kártérítést ítélt oda a felperesnek a bíróság.

A US7725759B2 jelölésűt még a SigmaTel LLC jegyeztette be 2005-ben, alkalmazásával pedig növelhető a rendszer órajele, ezzel együtt pedig teljesítménye és hatékonysága. Az US7523373B2 sorszámú szabadalmat az egykoron a Motorola tulajdonában lévő Freescale, illetve az azt felvásárló NXP jegyeztette be még 2006-ban. Alkalmazásával a memóriával szerelt áramkör minimum feszültsége határozható meg, amivel alacsony terhelés mellett növelhető a rendszer energiahatékonysága. A következő hónapban a VLSI szintén szabadalomsértésről tárgyalt a chipóriással, amit viszont már elveszített.

A chipgyártó többször is hangot adott azon véleményének, hogy a VLSI nem más, mint egyszerű szabadalomtroll, amely "olcsó" szellemi tulajdonát felhasználva igyekszik minél nagyobb értékű károkat okozni az innovációt végző vállalatoknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.