Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 8. 11:02

1,7 milliárd dollárt adna az Amazon a Roomba porszívókért

Újabb határozott lépést tesz az Amazon az otthoni szegmens meghódításáért, amivel a Roomba porszívók az e-kereskedelmi óriás ökoszisztémájába olvadhatnak.

Készpénzes ügylet keretén belül 1,7 milliárd dollárért venné meg az Amazon a Roomba eszközökről ismert iRobot porszívó-gyártót, a felvásárlás jelenleg a részvényesek és a szabályozó hatóságok jóváhagyására vár – jelentették be a felek. A robotikai portfólió bővítésével az e-kereskedelmi óriás még határozottabban vethet lábat a fogyasztók otthonaiban, miután tavaly bemutatta első, Astro nevű otthoni robotját. A 999 dolláros, 20 kilós kutyaszerű szerkezet elsősorban a belső terek felügyeletére alkalmas, élő videókat közvetít, alkalmazkodik a felhasználó szokásaihoz, és apróbb tárgyak mozgatására is képes.

Dave Limp, az Amazon Devices SVP elnöke szerint az iRobot csapata sok éve bizonyítja, hogy képes ötletes és praktikus termékekkel előállni. A 2002-ben megjelent első Roomba után a cég önjáró robotporszívók újabb generációit, továbbá felmosókat, légtisztítókat dobott piacra, amelyek a felvásárlással mind az Amazon termékkatalógusába kerülnek. Neil Saunders, a GlobalData elemzőcég ügyvezető igazgatója szerint az e-kereskedelmi óriás számára a lépés áttörést hozhat az otthoni automatizálás piacán, és magától értetődően a Roomba termékek idővel az Alexa és a Prime ökoszisztémák részévé válhatnak. Az iRobot részvényeinek értéke közel 20 százalékot emelkedett a pénteki forgalomba hozatal előtti kereskedésben a felvásárlás bejelentését követően.

roomba

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Pár hét leforgása alatt ez a második jelentősebb akvizíciós bejelentés az Amazon részéről, múlt hónapban a One Medical egészségügyi szolgáltató felvásárlásáról egyezett meg, méghozzá 3,9 milliárd dollár értékben. A vállalat jól láthatóan követi azon stratégiáját, hogy felvásárlásokkal növeli piaci részesedését a különböző termékkategóriákban. Ebbe illeszkedik, hogy 2018-ban a videokapucsengőket és más intelligens otthoni technológiákat gyártó Ringre, előtte pedig a kamerákat és ajtócsengőket készítő Blinkre tette rá a kezét.

A Massachusetsi Műszaki Egyetem mérnökei által 1990-ben alapított iRobot automatizált porszívók és felmosók, valamint légtisztítók és kézi porszívók széles választékát kínálja, 2003-ban lépett tőzsdére. Ugyan manapság már az otthoni robotika legnagyobb szereplői közt említhető, az elmúlt év nem volt egyszerű számára: múlt héten 255,4 millió dolláros második negyedéves bevételről számolt be a cég, ami 30 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, emellé 43,4 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el, amit a dollár emelkedő árfolyamával, valamint a bizonytalan gazdasági környezettel magyarázott.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.