:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 8. 11:02

1,7 milliárd dollárt adna az Amazon a Roomba porszívókért

Újabb határozott lépést tesz az Amazon az otthoni szegmens meghódításáért, amivel a Roomba porszívók az e-kereskedelmi óriás ökoszisztémájába olvadhatnak.

Készpénzes ügylet keretén belül 1,7 milliárd dollárért venné meg az Amazon a Roomba eszközökről ismert iRobot porszívó-gyártót, a felvásárlás jelenleg a részvényesek és a szabályozó hatóságok jóváhagyására vár – jelentették be a felek. A robotikai portfólió bővítésével az e-kereskedelmi óriás még határozottabban vethet lábat a fogyasztók otthonaiban, miután tavaly bemutatta első, Astro nevű otthoni robotját. A 999 dolláros, 20 kilós kutyaszerű szerkezet elsősorban a belső terek felügyeletére alkalmas, élő videókat közvetít, alkalmazkodik a felhasználó szokásaihoz, és apróbb tárgyak mozgatására is képes.

Dave Limp, az Amazon Devices SVP elnöke szerint az iRobot csapata sok éve bizonyítja, hogy képes ötletes és praktikus termékekkel előállni. A 2002-ben megjelent első Roomba után a cég önjáró robotporszívók újabb generációit, továbbá felmosókat, légtisztítókat dobott piacra, amelyek a felvásárlással mind az Amazon termékkatalógusába kerülnek. Neil Saunders, a GlobalData elemzőcég ügyvezető igazgatója szerint az e-kereskedelmi óriás számára a lépés áttörést hozhat az otthoni automatizálás piacán, és magától értetődően a Roomba termékek idővel az Alexa és a Prime ökoszisztémák részévé válhatnak. Az iRobot részvényeinek értéke közel 20 százalékot emelkedett a pénteki forgalomba hozatal előtti kereskedésben a felvásárlás bejelentését követően.

roomba

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Pár hét leforgása alatt ez a második jelentősebb akvizíciós bejelentés az Amazon részéről, múlt hónapban a One Medical egészségügyi szolgáltató felvásárlásáról egyezett meg, méghozzá 3,9 milliárd dollár értékben. A vállalat jól láthatóan követi azon stratégiáját, hogy felvásárlásokkal növeli piaci részesedését a különböző termékkategóriákban. Ebbe illeszkedik, hogy 2018-ban a videokapucsengőket és más intelligens otthoni technológiákat gyártó Ringre, előtte pedig a kamerákat és ajtócsengőket készítő Blinkre tette rá a kezét.

A Massachusetsi Műszaki Egyetem mérnökei által 1990-ben alapított iRobot automatizált porszívók és felmosók, valamint légtisztítók és kézi porszívók széles választékát kínálja, 2003-ban lépett tőzsdére. Ugyan manapság már az otthoni robotika legnagyobb szereplői közt említhető, az elmúlt év nem volt egyszerű számára: múlt héten 255,4 millió dolláros második negyedéves bevételről számolt be a cég, ami 30 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, emellé 43,4 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el, amit a dollár emelkedő árfolyamával, valamint a bizonytalan gazdasági környezettel magyarázott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.