Szerző: Koi Tamás

2022. június 20. 13:35

Példátlan munkaerő-krízisbe kerülhet az Amazon

Jelentős mértékű munkaerőpiaci krízist élhet át néhány éven belül a világ egyik legnagyobb technológiai cége, az Amazon. A vállalattól kiszivárgott belső dokumentáció alapján könnyen előfordulhat, hogy 2024-re nem tudja raktári dolgozói állományát feltölteni a társaság.

Előfordulhat, hogy két éven belül nem lesz kit felvenni az Amazon amerikai raktárbázisaiba, ha a cég nem változtat munkaerőpiaci stratégiáján - írja a cégtől kiszivárgott belső feljegyzésekre hivatkozva a Vox-Recode. A nyugati világ egyik legrosszabb munkáltatója hírében álló vállalkozást egyes régiókban előbb, míg másokban később érhet utol a munkaerőválság, a helyzet Arizona és Kalifornia egyes központjainál számít a legrosszabbnak.

A belső feljegyzés az első olvasatra meglehetősen kézenfekvő orvoslatokra is rámutat, így például a helyzet normalizálódására megoldást jelenthet a bérviszonyok rendezése, illetve a bérek megemelése, mely megakadályozná a meglévő munkaerő elvándorlását, illetve vonzóbbá tenné a munkát keresők körében az Amazont.

amazon_staten_island

A cégnek emellett a raktári műveletek automatizációját is sürgősen fel kellene pörgetnie, mellyel a jelenleginél nagyobb arányban kiváltható lenne a humánerőforrás. Bár az Amazon hosszú évek óta óriási összegeket költ az automatizációs fejlesztésekre, a raktári logisztika automatizációja jelenleg számos kívánnivalót hagy még maga után, így a komplexebb rendelések összeállítását a társaság továbbra is csak élőerősen tudja megoldani.

Az Amazon, az Egyesült Államok második legnagyobb privát munkáltatója, mely globálisan több mint 1,6 millió alkalmazottal rendelkezik, ahol a kollektíva jóval több mint a fele dolgozik az Egyesült Államokban. A cégnél iparági összehasonlításban óriási a lemorzsolódási ráta, mely 2020-ban elérte a 159 százalékot, míg a pandémia előtt, 2019-ben 123 százalékon állt. Összehasonlításképpen az amerikai közlekedési és logisztikai ágazatban a munkaerő-lemorzsolódási ráta ebben a két évben 46 és 59 százalék, míg a kiskereskedelemben 58 és 70 százalék volt.

A cég tavaly szeptemberben óriási toborzási programot hirdetett, melynek részeként csak az anyaországban 125 ezer alkalmazottat terveztek felvenni - ezek az intézkedések azonban jórészt csak a fluktuációs hatás enyhítésére voltak alkalmasak, azaz a cég lényegében csak az elvándorolt munkaerőt volt képes pótolni a program keretéből.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról