Szerző: Koi Tamás

2022. november 10. 11:24

Kéz a kézben játszhatott kiszorítósdit az Apple és az Amazon

Az Amazon kisebb piactér-partnerei az egyedileg értelmezett akcióikkal ráléptek az Apple tyúkszemére, a vállalat ezért úgy döntött, ráveszi a világ legnagyobb e-kereskedőjét arra, hogy szabaduljon meg a termékeit nyomott áron értékesítő partnereitől - állítja egy bírósági beadvány.

Szerdán versenyjogi keresetet nyújtottak be az Apple és az Amazon ellen a Seattle-i Szövetségi Bíróságon, melyben a felperesek azt sérelmezik, hogy a két cég összejátszott az Apple termékek piaci árának mesterséges alakításában annak érdekében, akadályozva az árversenyt, ezzel pedig végeredményben feljebb tornászva az árakat.

A csoportos kereset szerint az Apple és az Amazon 2019 januárjában olyan megállapodást kötöttek egymással, melynek része volt, hogy az iPhone-okat és iPadeket gyártó cupertinói cég 10%-os kedvezményt nyújt a világ legnagyobb e-kereskedőjének, cserébe pedig az vállalja, hogy a mintegy 600, Apple termékeket áruló piactér-partner jelentős részével szerződést bont.

amazon_apple

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A megállapodás eredményeként a több száz viszonteladóból mindössze 7 maradt az Amazon piacterén, ezzel egyértelműen csökkent adott esetben nem csak a választék, hanem a piaci verseny intenzitása is.

Az egyezség szintúgy hozzájárult ahhoz, hogy az Amazon a legdominánsabb, független Apple-viszonteladóvá lépett elő az Egyesült Államokban, ami meglehetősen éles fordulat volt ahhoz képest, hogy a cég korábban jellemzően nem, vagy csak elvétve foglalkozott Apple termékekkel.

A beadvány szerint mindez az árakban is hamar meglátszott, így az Apple termékek átlagos eladási ára a két cég megállapodását követően átlagosan nagyjából 10%-ot emelkedett, illetve hozzásegítette az Apple-t ahhoz, hogy az általa megállapított végfelhasználói árakat még nagyobb vevőkörre erőltesse rá. 

A csoportos keresethez minden olyan amerikai állampolgár csatlakozhat, aki 2019 januárjától vásárolt iPhone vagy iPad termékeket az Amazonon. A felperesek kártérítés megállapítását, valamint a jogsértőnek vélt gyakorlat megszüntetését kérik a bíróságtól.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról