Szerző: Koi Tamás

2022. november 10. 11:24

Kéz a kézben játszhatott kiszorítósdit az Apple és az Amazon

Az Amazon kisebb piactér-partnerei az egyedileg értelmezett akcióikkal ráléptek az Apple tyúkszemére, a vállalat ezért úgy döntött, ráveszi a világ legnagyobb e-kereskedőjét arra, hogy szabaduljon meg a termékeit nyomott áron értékesítő partnereitől - állítja egy bírósági beadvány.

Szerdán versenyjogi keresetet nyújtottak be az Apple és az Amazon ellen a Seattle-i Szövetségi Bíróságon, melyben a felperesek azt sérelmezik, hogy a két cég összejátszott az Apple termékek piaci árának mesterséges alakításában annak érdekében, akadályozva az árversenyt, ezzel pedig végeredményben feljebb tornászva az árakat.

A csoportos kereset szerint az Apple és az Amazon 2019 januárjában olyan megállapodást kötöttek egymással, melynek része volt, hogy az iPhone-okat és iPadeket gyártó cupertinói cég 10%-os kedvezményt nyújt a világ legnagyobb e-kereskedőjének, cserébe pedig az vállalja, hogy a mintegy 600, Apple termékeket áruló piactér-partner jelentős részével szerződést bont.

amazon_apple

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megállapodás eredményeként a több száz viszonteladóból mindössze 7 maradt az Amazon piacterén, ezzel egyértelműen csökkent adott esetben nem csak a választék, hanem a piaci verseny intenzitása is.

Az egyezség szintúgy hozzájárult ahhoz, hogy az Amazon a legdominánsabb, független Apple-viszonteladóvá lépett elő az Egyesült Államokban, ami meglehetősen éles fordulat volt ahhoz képest, hogy a cég korábban jellemzően nem, vagy csak elvétve foglalkozott Apple termékekkel.

A beadvány szerint mindez az árakban is hamar meglátszott, így az Apple termékek átlagos eladási ára a két cég megállapodását követően átlagosan nagyjából 10%-ot emelkedett, illetve hozzásegítette az Apple-t ahhoz, hogy az általa megállapított végfelhasználói árakat még nagyobb vevőkörre erőltesse rá. 

A csoportos keresethez minden olyan amerikai állampolgár csatlakozhat, aki 2019 januárjától vásárolt iPhone vagy iPad termékeket az Amazonon. A felperesek kártérítés megállapítását, valamint a jogsértőnek vélt gyakorlat megszüntetését kérik a bíróságtól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról