Szerző: Koi Tamás

2022. november 7. 12:58

A nyílt struktúrájú mobilhálózatokban hisz a 4iG

Impozáns csapathoz csatlakozott a 4iG Nyrt. azzal, hogy teljes jogú tagjává vált a mobilhálózatok nyíltabb alapokra helyezését célul kitűző Open-RAN Szövetséghez.

Teljes jogú tagjává vált az Open-RAN szövetségnek a 4iG Nyrt., ezzel a egy több tucat, globális mobilszolgáltató és gyártó által gründolt szervezethez csatlakozott, melynek célja, hogy hosszú távon letörje a mobilszektor legnagyobb infrastruktúra-beszállítóinak hegemóniáját.

A rádiós átviteli rendszerek piacát jelenleg a nagy gyártók szűk csoportja uralja. Az O-RAN kezdeményezés nyílt fejlesztői platformmal és nyilvános szabványokkal erre, az eddig zárt piacra nyújt belépési lehetőséget. A globális szövetség legfontosabb célkitűzése, hogy az eddigi gyártóktól független vállalatok és szervezetek, akár egyetemek is fejlesszenek rádiós hálózati infrastruktúra-elemeket, szoftvereket, illetve egyedi alkalmazásokat az átviteli rendszerekhez, ezáltal nem csak a verseny erősödne, hanem a megoldások hatékonysága is javulhatna.

Az IT-távközlési konvergencia trendje mellett az O-RAN stratégiai kezdeményezését a küszöbön álló 5G-korszak szükséges innovációi és lehetséges fejlesztési irányai is támogatják.

oran_micro

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az O-RAN további előnye lehet a fentieken túl lehetővé teszi az üzemeltetők és mobilszolgáltatók számára a meglévő vagy új hálózati elemek, rendszerek egyedi igényekhez igazítását. A szoftverközpontú megközelítés a tagok szerint elősegíti a beszállítói kiszolgáltatottság, valamint a költségek csökkentését, illetve a működési, az energia- és a költséghatékonyság növelését.

A bázisállomások hardverének és szoftverének szétválasztásával, nyílt fejlesztői platform létrehozásával a hálózati infrastruktúraelemek kombinálhatóvá és variálhatóvá válhatnak, így versenyképesebb és automatizáltabb ökoszisztémákat lehet kialakítani. Az O-RAN megoldásával hatékonyan implementálhatóak az egyre elterjedtebb IoT (Internet of Things) eszközök, továbbá az Ipar 4.0 megoldások is - vélik a szövetség tagjai.

Az O-RAN szövetség a társaság szerint kitűnő üzleti lehetőségekkel kecsegtet a 4iG számára, mely az IT-távközlés konvergenciafolyamatokban Magyarországon mindenképpen figyelemre méltó tevékenységet folytat, a szervezet kapcsolatrendszerével együtt pedig a cég az 5G technológia "innovációjának is az éllovasa lehet".

Az Open-RAN szövetségnek tagja egyebek mellett a Dish, az AT&T, a Verizon, a China Mobile, a China Telecom, illetve az a Vodafone Csoport is, melynek magyar leányvállalatáért a 4iG a nyár végén az állammal karöltve bejelentkezett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról