Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 4. 10:23

Lehűtött kedélyekkel léphet az űrtávközlésbe a 4iG

Nem járult hozzá Izrael Kommunikációs Minisztériuma ahhoz, hogy az ország egyik meghatározó műholdas távközlési cége, a SpaceCom többségi tulajdona a magyar 4iG Nyrt.-hez kerüljön, ezzel a vállalat kénytelen lehet módosítani korábbi, hangzatos tervein.

Nem jöhet össze az eredeti tervek szerint - legalábbis egyelőre - a 4iG nagyszabású űrtávközlési akvizíciója, a SpaceCom nevű izraeli műholdas cég többségi tulajdonának megszerzése - hozta meg döntését az illetékes szerv. A cég számításait az anyaország kommunikációs minisztériuma húzta keresztbe, mely az eredeti, 51% helyett legfeljebb 20%-nyi tulajdonrész átruházására adott engedélyt az érintettnek.

A SpaceCom és a 4iG több mint egy éve, tavaly júniusban kötött előzetes megállapodást arról, hogy a magyar társasághoz korábban szintén akvizíció útján került Hungaro Digitel és a Carpathiasat közösen 51%-os tulajdonrészt szerezhet az AMOS flottát üzemeltető műholdas cégben.

sat_tv_2

A SpaceCom négy geoszinkron műholddal rendelkezik, illetve üzemeltet is ezeket különböző orbitális pozíciókban (AMOS 3, AMOS 4, AMOS 7 és AMOS 17). Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek - hazánkban is van a cégnek ilyen partnere, méghozzá a legnagyobb hazai távközlési vállalat, a Magyar Telekom. 

A 65 millió dollár értékű tranzakció zárását eredetileg tavaly őszre várták a felek, ám mivel a SpaceCom stratégiai jelentőségű vállalatnak számít, az akvizícióra részletes jóváhagyási procedúrával kellett rábólintaniuk az izraeli hatóságoknak. Ez végül a vártnál hosszabb ideig tartott, most viszont - mivel a feltételek jelentős mértékben változtak - már egyáltalán nem triviális, hogy a 4iG belemegy az üzletbe.

A cég már közölte is, hogy az igazgatóság meg fogja vizsgálni, hogy ebben a formában a tulajdonszerzés hogyan illeszkedik a 4iG hosszútávú stratégiájába.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról