:

Szerző: Koi Tamás

2021. május 26. 09:17

Termékké érett a vertikumoknak szánt mobilhálózat

A megrendelők egyedi igényei alapján kialakított, privát mobilhálózatot értékesít termékként a Magyar Telekom, ezzel azok az iparági vertikumok, melyek működésük során mond jobban rá vannak utalva a vezeték nélküli technológiákra, robusztusabb, stabilabb és nem utolsósorban biztonságosabb infrastruktúrát üzemeltethetnek.

Campus Network néven privát mobilhálózat értékesítésébe kezdett hazánkban elsőként a Magyar Telekom. A piacvezető távközlési szolgáltató szerint a privát mobilhálózatok megjelenése jelentősen felgyorsíthatja az ipar 4.0 megoldások terjedését, de irodai és egyetemi campus-ok számára is régóta várt szolgáltatás. A vállalatnak már van is egyetemi és gyártói partnere, mely ilyen infrastruktúrát használ, de mostantól bármilyen vállalkozás számára nyitva áll az egyedi paraméterekkel rendelkező hálózati szolgáltatás használata.

IPAR 4.0-HOZ TERVEZVE

A privát mobilhálózatok előnye, hogy azokat a szolgáltatók az ügyfelek egyedi igényei szerint építik ki, és az egyedi szerződésben vállalt paraméterekkel üzemeltetik, ami sok esetben jóval szigorúbb és speciálisabb feltételeket jelent, mint a nyilvános mobilhálózatokra vonatkozó elvárások. Ezek a privát hálózatok - a szolgáltató által vállalt jellemzőik, a magas rendelkezésre állás és alacsony késleltetés miatt – kielégítik az ipar 4.0 megoldások igényeit is.

A lakossági 5G elérés terjedésével párhuzamosan az ipari, vállalati vagy intézményi környezetben megvalósuló gyors és biztonságos privát mobilhálózati elérés iránti igény is ugrásszerűen növekszik. Hiszen a nyilvános hálózatok által nyújtott feltételek nem minden vállalat számára elégségesek. A Magyar Telekom által bevezetett Campus Network (privát mobilhálózat) szolgáltatás egyszerre teszi elérhetővé a gyors és rugalmas 4G és/vagy 5G kapcsolatot, ugyanakkor a hálózatot az ügyfelek egyedi, helyi igényeire szabja, a nyilvános hálózatról leválasztva azt.

bw_factory
a turbófeltöltőket gyártó borgwarner oroszlányi gyára az egyik pilot

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rendszerre épülő iparági megoldások a Magyar Telekom és a T-Systems olyan speciális szolgáltatásai, melyeket üzleti ügyfelek egyedi igényei alapján valósítanak meg. Az ügyfél telephelyén az ügyfél igényei szerint kerül kiépítésre a privát mobilhálózati infrastruktúra, és azt szolgáltatási szerződésben meghatározott egyedi paraméterek – pl. lefedettség, kapacitás, adatsebesség, késleltetés, rendelkezésre állás, megbízhatóság – mentén biztosítják. Olyan alkalmazások válnak ezáltal elérhetővé a privát hálózat területén belül, mint pl. okos robotok, AR/VR alkalmazások, önvezető járművek (AGV), távvezérlés.

A privát mobilhálózat segítségével az ügyfél a szolgáltatási területen belül sokkal rugalmasabban alakíthatja ki gyártását, termelését, amit bármikor sokkal könnyebben át tud alakítani, az aktuális termelési igényekhez igazítva.

A rendelkezésre állást és a biztonságot nagy mértékben növeli, hogy a privát mobilhálózatot kizárólagosan az ügyfél által meghatározott eszközök vehetik igénybe, más, a hálózatba nem regisztrált eszközök nem tudják használni. Ez lehetővé teszi, hogy pl. egy adott irodaépületben kialakított hálózatra csak meghatározott mobil eszközök, irodai eszközök és számítógépek csatlakozzanak. Az így kialakított privát mobilhálózat képes lehet a Gbps nagyságrendű sávszélességre, nagyfokú biztonság mellett.

NEM MINDENHOL KELL HOZZÁ A SZOLGÁLTATÓ

A privát mobilhálózatok építésében és üzemeltetésében nagy szerepet játszik a szolgáltató(k) által licencelt spektrumkeret, melynek használati jogát korábbi értékesítési eljárásokon nyerték el a cégek. Egyes régiókban, illetve országokban (mint például Németországban) az 5G-s frekvenciaértékesítési eljárásokon elindulhattak, és nyertek is spektrumot iparági vertikumok, így ők a privát hálózatukat saját spektrumerőforrással, akár a mobilszolgáltatók teljes megkerülésével is létrehozhatják és üzemeltethetik.

Hazánkban is felmerült korábban, hogy a rendelkezésre álló spektrumkeret egy részét nem távközlési cégek számára adják használatba, végül azonban az állam úgy döntött, nem értékesít frekvenciát az iparági vertikumok részére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.