Szerző: Koi Tamás

2022. november 2. 14:05

Zár alatt van Kína - és a világ - egyik legnagyobb IT-gyártóbázisa

Ismét karantén alá került a Kínai Népköztársaság Henan tartományának fővárosa, Csengcsou, miután az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héten egyetlen nap alatt 95-ről 358 főre nőtt. A 13 milliós város lezárása a helyi precíziós termelőipar számára egyre égetőbbé váló probléma.

Szerdán a várossal együtt egyhetes karantén alá helyezték Kína gyakorlatilag legnagyobb, elektronikai ipari termelő régióját, a Hanan tartomány fővárosa mellett található Csengcsou Repülőtér Ipari Zónát, ahol többek között a világ legnagyobb elektronikai bérgyártójának, a Foxconnak is megtalálható az üzeme. Az intézkedésre a koronavírusos fertőzésekkel kapcsolatban továbbra is zéró toleranciát mutató kínai kormányzati szigor miatt került sor, miután hétfőről keddre az igazolt fertőzöttek száma 95-ről 358 főre nőtt.

A mintegy 200 ezer főt foglalkoztató csengcsou-i üzemben gyártják többek közt az iPhone okostelefonok jelentős részét - egyes, nem hivatalos források szerint az iPhone Pro és Pro Max modellek mindegyike itt készül -, de az Apple mellett más, a gyártási tevékenységet a Foxconra bízó elektronikai céget is érzékenyen érintheti a város lezárása, mely lényegében a gyárakba zárta a munkásokat. 

foxconn_mask

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A legfrissebb kalkulációk szerint a gyár egyhetes leállása a novemberi termelés mintegy 30%-kal vetheti vissza, ami a közelgő ünnepi szezont tekintve a lehető legrosszabkor jön a megrendelőknek. A lezárások rossz időzítését mindenesetre jól szemlélteti, hogy a gyár idén egyszer hasonló okból már volt karantén alatt áprilisban (ráadásul akkor két hétig), ám a termelési volument ez akkor érdemben nem befolyásolta.

A karantén a megrendelők mellett most a dolgozókat is láthatóan idegesebbé teszik, akik eleinte "embertelen" körülményekre panaszkodtak, miután a napokban akadozni kezdett a gyárkomplexum alapellátása, így például nem érkezett elegendő élelmiszer sem a menzákra.

A Foxconn mindenesetre igyekszik kellemetlenségeket a többszörösére növelt bónuszokkal kompenzálni, így aki "maximális elkötelezettséggel" dolgozik novemberben, az akár a havi fizetésének a négy-ötszörösét is hazaviheti a hónapban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról