Szerző: Koi Tamás

2022. október 25. 13:42

Váratlanul jobban fogynak a drágább iPhone-ok

Furcsa trendekre hívja fel a figyelmet az egyik legismertebb piackutató az Apple új iPhone termékvonalának forgalmával kapcsolatban.

A várakozásokhoz képest kevésbé fogynak az Apple szeptember elején bejelentett, a hónap második felétől kapható új generációs iPhone-jainak olcsóbb változatai, a cupertinói cég ezért a gyártási volumenek átcsoportosítását kérte beszállítóitól - írja a TrendForce nevű piacelemzőre hivatkozva a Reuters

Az Apple termékmixében az idei évre vonatkozóan eredetileg nagyjából 50-50 százalékos arányt képviselt az elérhetőbb árú iPhone 14 (Plus) és az abszolút top szegmensbe pozícionált iPhone 14 Pro (Max), ez az arány azonban az olcsóbb modellek gyér forgalmára visszavezethetően megváltozott, így mostanra tíz eladott iPhone-ból hat a drágább szériához tartozik, ráadásul a növekedés lassuló ütemben ugyan, de továbbra is jelentkezik majd - vélik a kutatócégnél.

i14_plus

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple eddig meglehetősen jól ellenállt az Egyesült Államokban is jelentkező gazdasági válság hatásainak, elemzők ugyanakkor szeptember óta kongatják a vészharangot, arra számítva, hogy a jövő év elején a cég kénytelen lesz jelentős mértékben visszavenni a termelési volument, mely éves szinten 14%-kal, 52 millió példányra csökkenhet.

A tradicionálisan erősebb forgalmat generáló olcsóbb iPhone-okra vonatkozó keresletcsökkenésről már egy hónappal ezelőtt cikkeztek a tengerentúli lapok, kiemelve, hogy a kisebb büdzsével rendelkező vásárlók idén a relatíve kevés vonzó újdonság és a gazdasági környezet jelentette nyomás miatt sokkal inkább fordulhatnak az előző generációs modellekhez, mint korábban.

Az Apple október 27-én tőzsdezárást követően teszi közzé a negyedik pénzügyi negyedéves üzleti jelentését, melyben az iPhone-ok eladási darabszáma az eddigiek alapján jó eséllyel ezúttal sem szerepel majd, az elemzőszakma és a befektetők ugyanakkor lélegzetvisszafojtva várják a cég legújabb, év végi időszakra és jövő évre vonatkozó prognózisát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról