Szerző: Koi Tamás

2022. november 4. 09:50

A fél Twittert lapátra teszi az új tulajdonos

Nem mindennapi héten van túl a Twitter az új menedzsment, egyben az egyszemélyes kézi vezérléssel dolgozó tulajdonos, Elon Musk irányítása alatt. A káoszba és bizonytalanságba most némi bizonyosság is vegyül, pénteken ugyanis végre kiderül, hogy ki kerül bele a dolgozói létszám mintegy felét érintő leépítési hullámba.

Elon Musk az elmúlt egy hétben nem vesztegette az idejét a 44 milliárd dollárért felvásárolt közösségi szolgáltatás, a Twitter gyökeres átalakítását, megreformálását illetően: a világ leggazdagabb embere már a tulajdonszerzés napján kirúgta a cég több felsővezetőjét, és viszonylag hamar kiderült, hogy a teljes kollektíva igen jelentős részére - konkrétan a felére - ugyanez a sors vár.

twitter_tables

A mintegy 3700 munkavállalót érintő, az új tulajdonos egyik első lépéseként elrendelt leépítési hullámról ma, magyar idő szerint öt órakor küld értesítőt a munkavállalóknak a vállalat HR-részlege, leírva a további teendőket. A helyzet abszurditását jól jelzi, hogy a cég által küldött e-mail címzettje a kiszivárgott hírek szerint már önmagában árulkodó lesz, vagyis

aki a céges e-mail címére kapja a levelet, az kicsit jobban jár, mint az, aki a magáncímére - tekintve hogy neki addigra jó eséllyel meg is szüntették már a céges címét.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nem véletlen, hogy a cég alkalmazottainak körében mostanra óriásira nőtt a feszültség, a Twitter a "dolgozók biztonsága érdekében" pénteken senkit nem enged be az irodákba, sőt, egyesek már csütörtökön is olyan üzenetet kaptak a céges címükre, hogy ha úton vannak az irodába, vagy éppen az irodában tartózkodnak, menjenek haza. Az üzenetek érkezése után a cég Slack-csatornáját ellepték a dolgozók búcsúüzenetei, írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Reuters.

Az ügynökségnek több dolgozó általános káoszról számolt be Musk első hetét illetően: az alkalmazottak teljes bizonytalanságban vannak, és többnyire a médiából, privát üzenetküldő csoportokból vagy egyéb netes fórumokról tájékozódnak az őket érintő várható változásokról.

A kollektíva egy részénél csütörtökre betelt a pohár, és csoportos munkajogi keresetet indítottak a Twitter ellen, amiért a cég nem a helyi jogszabályoknak megfelelően kezdett csoportos létszámleépítésbe, azaz elsősorban megszegte a szövetségi és kaliforniai törvények azon passzusát, mely szerint a dolgozókat hasonló, drasztikus intézkedések előtt legalább 60 nappal köteles értesíteni a munkáltató.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról