:

Szerző: Koi Tamás

2022. november 4. 09:50

A fél Twittert lapátra teszi az új tulajdonos

Nem mindennapi héten van túl a Twitter az új menedzsment, egyben az egyszemélyes kézi vezérléssel dolgozó tulajdonos, Elon Musk irányítása alatt. A káoszba és bizonytalanságba most némi bizonyosság is vegyül, pénteken ugyanis végre kiderül, hogy ki kerül bele a dolgozói létszám mintegy felét érintő leépítési hullámba.

Elon Musk az elmúlt egy hétben nem vesztegette az idejét a 44 milliárd dollárért felvásárolt közösségi szolgáltatás, a Twitter gyökeres átalakítását, megreformálását illetően: a világ leggazdagabb embere már a tulajdonszerzés napján kirúgta a cég több felsővezetőjét, és viszonylag hamar kiderült, hogy a teljes kollektíva igen jelentős részére - konkrétan a felére - ugyanez a sors vár.

twitter_tables

A mintegy 3700 munkavállalót érintő, az új tulajdonos egyik első lépéseként elrendelt leépítési hullámról ma, magyar idő szerint öt órakor küld értesítőt a munkavállalóknak a vállalat HR-részlege, leírva a további teendőket. A helyzet abszurditását jól jelzi, hogy a cég által küldött e-mail címzettje a kiszivárgott hírek szerint már önmagában árulkodó lesz, vagyis

aki a céges e-mail címére kapja a levelet, az kicsit jobban jár, mint az, aki a magáncímére - tekintve hogy neki addigra jó eséllyel meg is szüntették már a céges címét.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nem véletlen, hogy a cég alkalmazottainak körében mostanra óriásira nőtt a feszültség, a Twitter a "dolgozók biztonsága érdekében" pénteken senkit nem enged be az irodákba, sőt, egyesek már csütörtökön is olyan üzenetet kaptak a céges címükre, hogy ha úton vannak az irodába, vagy éppen az irodában tartózkodnak, menjenek haza. Az üzenetek érkezése után a cég Slack-csatornáját ellepték a dolgozók búcsúüzenetei, írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Reuters.

Az ügynökségnek több dolgozó általános káoszról számolt be Musk első hetét illetően: az alkalmazottak teljes bizonytalanságban vannak, és többnyire a médiából, privát üzenetküldő csoportokból vagy egyéb netes fórumokról tájékozódnak az őket érintő várható változásokról.

A kollektíva egy részénél csütörtökre betelt a pohár, és csoportos munkajogi keresetet indítottak a Twitter ellen, amiért a cég nem a helyi jogszabályoknak megfelelően kezdett csoportos létszámleépítésbe, azaz elsősorban megszegte a szövetségi és kaliforniai törvények azon passzusát, mely szerint a dolgozókat hasonló, drasztikus intézkedések előtt legalább 60 nappal köteles értesíteni a munkáltató.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 16:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.