Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 14. 11:19

Chipgyártóba fektetne be a tajvani Foxconn

Az iPhone-összeszerelő bérgyártó a Tsinghua Unigroup újrastrukturálásával terjeszkedne a félvezetők piacán, de előtte még kormányzati jóváhagyásra is szüksége lesz a befektetéshez.

A világ legnagyobb szerződéses bérgyártója, a Foxconn 9,8 milliárd jüant (kb. 1,46 milliárd dollárt) tervez befektetni a kínai Tsinghua Unigroup chipgyártóba, hogy növelje jelenlétét a félvezetők piacán – számolt be a hírről szerdán a helyi sajtó. A hivatalosan Hon Hai Precision Industry néven ismert tajvani Foxconnak várhatóan sikerül bevásárolnia magát az állami hátterű Unigroup új holdingtársaságába a sanghaji tőzsdén jegyzett Foxconn Industrial leányvállalatán keresztül, ami szervereket és személyi számítógépeket állít elő.

Az Unigroup tavaly július óta csőd miatt átszervezés alatt áll, miután több korábbi akvizíció során jelentős adósságot halmozott fel. A hétfőn bejelentett átalakítási megállapodás értelmében a cég teljes egészében a befektetési cégek által vezetett Beijing Zhiguangxin Holding konzorcium tulajdonába került. 

foxconn_wisconsin

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Egy ekkora összegű, Tajvanon kívüli befektetéshez azonban a tajvani hatóságok jóváhagyására is szüksége lesz a Foxconnak, mivel a sziget kormánya egyre óvatosabb a Kína félvezetőiparának fellendítésére irányuló törekvésekkel kapcsolatban. Tajpejben egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy Pekingben élénkültek a gazdasági kémkedési tevékenységek, és nem engedélyezi a vállalatok számára, hogy Kínában építsék fel a meghatározóbb üzemeket, mivel így külföldre kerülnek legjobb technológiáik.

A Foxconn szerdán kiadott közleményében kiemelte, hogy azért fektet be magántőke-alapokba, hogy a jövőbeli fejlődéshez hozzájáruló technológiákat és célokat találjon. A vállalat konkrét beruházási tervekről nem tett említést. Az alacsony haszonkulcsok évek óta problémát jelentenek a főleg iPhone-okat összeszerelő tajvani bérgyártó számára, ezért folyamatosan új lehetőségeket keres, nyitottabbá vált az elektromos járművek és félvezetők felé. Ebbe az irányba több proaktív lépést tett a vállalat, például tavaly nyáron megvásárolta a tajvani memóriachipeket gyártó Macronix International üzemét. A félvezetők azonban még csak elenyésző részét teszik ki a Foxconn tavalyi 5,99 tajvani dolláros (kb. 200 milliárd dollár) éves bevételének.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról