Szerző: Koi Tamás

2022. november 2. 09:08

Elpárolgott az AMD profitjának 93 százaléka

Az Intel után a processzorpiac másik meghatározó szereplője, az AMD is kifejezetten gyászos negyedévről számolt be hétfőn. A céget a PC-piac lassulása mellett a kriptobányászat beomlása is sújtja.

Ahogy az várható volt, komoly zuhanórepülésbe esett át az AMD eddigi szárnyalása, ahogy a processzorgyártót is rendkívül gyorsan utolérték a versenytársakat kedvezőtlenül érintő trendek, azaz a PC-piac globális lassulása, illetve a kriptobányászat látványos bedőlése. A szerverekbe és különböző beágyazott rendszerekbe szánt megoldások ugyanakkor várhatóan megmentik a céget a látványos földbe csapódástól.

Bevételoldalon alapvetően hozta az elemzői elvárásokat a cég az idei harmadik negyedévben, az 5,57 milliárd dolláros árbevétel 29%-os növekedésnek felel meg éves összehasonlításban. A profit ugyanakkor a tavalyi eredményhez képest óriásit, 93%-ot zuhant, a mutató mindössze 66 millió dolláron állt meg, ami a körülmények ismerete nélkül katasztrofális teljesítménynek számítana.

epyc

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A helyzetet árnyalja ugyanakkor, hogy az AMD idén februárban 49 milliárd dollárt költött az FPGA-chipeket gyártó Xilinx akvirálására, ami jelentős mértékben lehúzta az eredményeket. A Xilinx felvásárlásának ugyanakkor bevételoldalon máris látszódnak az eredményei, az AMD adatközponti üzletágának forgalma - ahová az FPGA-megoldások egy részét auditálják - éves szinten 45%-kal, 1,61 milliárd dollárra nőtt. 

Az adatközponti termékek mellett a beágyazott rendszerek üzletág is rendkívül látványosan nőtt, az egy évvel ezelőtti mindössze 79 millió dolláros árbevétel 1,3 milliárd dollárra ugrott - szintén elsősorban a Xilinx-akvizíciónak köszönhetően.

A Gaming szegmens ennél jóval szerényebb mértékben, mindössze 14%-kal bővült, ezzel az árbevétel elérte az 1,63 milliárd dollárt, itt ráadásul tradicionálisan jó év végi eredményekre számíthat a gyártó, tekintve hogy mind a Microsoft Xboxokba, mind a Sony PlayStation konzolokba a cég szállítja rendszerprocesszorokat.

Eközben látványosan falnak ment a PC-s processzorokat felvonultató kliens üzletág, melynek forgalma éves szinten 40%-kal, 1,02 milliárd dollárra esett vissza, miután a PC-piac a '90-es évek óta nem látott, drámai mértékben bezuhant, magával rántva ezzel a legtöbb kulcsfontosságú beszállító, így a Microsoft, az Intel, az Nvidia és az AMD eredményeit.

Az adatközponti termékek piacával kapcsolatos optimista előrejelzés a fenti kedvezőtlen folyamatok dacára megmentette a cég papírjainak árfolyamát a további eséstől, sőt, az AMD végül 6%-os pluszban kezdett a zárás utáni kereskedésben az eredmények közzétételét követően. A cég ezzel együtt csak idén elvesztette értékének 58%-át, ami jól jelzi, hogy az AMD-t sem kerüli el az IT-iparágban az elmúlt évek nagy nyerteseit érintő kedvezőtlen folyamatok.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.