Szerző: Koi Tamás

2022. november 2. 09:08

Elpárolgott az AMD profitjának 93 százaléka

Az Intel után a processzorpiac másik meghatározó szereplője, az AMD is kifejezetten gyászos negyedévről számolt be hétfőn. A céget a PC-piac lassulása mellett a kriptobányászat beomlása is sújtja.

Ahogy az várható volt, komoly zuhanórepülésbe esett át az AMD eddigi szárnyalása, ahogy a processzorgyártót is rendkívül gyorsan utolérték a versenytársakat kedvezőtlenül érintő trendek, azaz a PC-piac globális lassulása, illetve a kriptobányászat látványos bedőlése. A szerverekbe és különböző beágyazott rendszerekbe szánt megoldások ugyanakkor várhatóan megmentik a céget a látványos földbe csapódástól.

Bevételoldalon alapvetően hozta az elemzői elvárásokat a cég az idei harmadik negyedévben, az 5,57 milliárd dolláros árbevétel 29%-os növekedésnek felel meg éves összehasonlításban. A profit ugyanakkor a tavalyi eredményhez képest óriásit, 93%-ot zuhant, a mutató mindössze 66 millió dolláron állt meg, ami a körülmények ismerete nélkül katasztrofális teljesítménynek számítana.

epyc

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A helyzetet árnyalja ugyanakkor, hogy az AMD idén februárban 49 milliárd dollárt költött az FPGA-chipeket gyártó Xilinx akvirálására, ami jelentős mértékben lehúzta az eredményeket. A Xilinx felvásárlásának ugyanakkor bevételoldalon máris látszódnak az eredményei, az AMD adatközponti üzletágának forgalma - ahová az FPGA-megoldások egy részét auditálják - éves szinten 45%-kal, 1,61 milliárd dollárra nőtt. 

Az adatközponti termékek mellett a beágyazott rendszerek üzletág is rendkívül látványosan nőtt, az egy évvel ezelőtti mindössze 79 millió dolláros árbevétel 1,3 milliárd dollárra ugrott - szintén elsősorban a Xilinx-akvizíciónak köszönhetően.

A Gaming szegmens ennél jóval szerényebb mértékben, mindössze 14%-kal bővült, ezzel az árbevétel elérte az 1,63 milliárd dollárt, itt ráadásul tradicionálisan jó év végi eredményekre számíthat a gyártó, tekintve hogy mind a Microsoft Xboxokba, mind a Sony PlayStation konzolokba a cég szállítja rendszerprocesszorokat.

Eközben látványosan falnak ment a PC-s processzorokat felvonultató kliens üzletág, melynek forgalma éves szinten 40%-kal, 1,02 milliárd dollárra esett vissza, miután a PC-piac a '90-es évek óta nem látott, drámai mértékben bezuhant, magával rántva ezzel a legtöbb kulcsfontosságú beszállító, így a Microsoft, az Intel, az Nvidia és az AMD eredményeit.

Az adatközponti termékek piacával kapcsolatos optimista előrejelzés a fenti kedvezőtlen folyamatok dacára megmentette a cég papírjainak árfolyamát a további eséstől, sőt, az AMD végül 6%-os pluszban kezdett a zárás utáni kereskedésben az eredmények közzétételét követően. A cég ezzel együtt csak idén elvesztette értékének 58%-át, ami jól jelzi, hogy az AMD-t sem kerüli el az IT-iparágban az elmúlt évek nagy nyerteseit érintő kedvezőtlen folyamatok.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról