:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 26. 12:42

Hosszú szárnyalás után botlott a Microsoft-pénznyomda

Tovább fokozódik az ideges hangulat az amerikai tőzsdén, miután magyar idő szerint tegnap délután közzétette a 2023-as üzleti év első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit a Microsoft.

Közzétette új, 2023-as üzleti évének első negyedéves eredményeit a Microsoft, mely a redmondi óriáscég hosszú szárnyalásának végére tehet pontot. A cég gyakorlatilag összes részlegének mutatói elmaradtak az előzetes várakozásoktól, emellett különösen fájdalmasan érintette a Microsoftot a PC-piac befékeződése is. Ha ez nem lenne elég, az eddig stabil növekedést mutató vállalati felhős termék, az Azure is visszafogottan tudott csak nőni a negyedév során, jelezve, hogy a vállalati ügyfelek a gazdasági kihívásokra válaszul racionalizálják, átcsoportosítják a felhős költéseiket.

A Microsoft negyedéves árbevétele összességében így is elérte az 50,1 milliárd dollárt, a cég kilátásairól és valódi teljesítményéről azonban sokat elárul, hogy az így számolt 11%-os éves növekedés ötéves távlatban a legalacsonyabb értéknek felel meg. 

dollar_print

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindehhez 17,6 milliárd dollárnyi nettó profit járult az első negyedévben, ami 14%-os (árfolyamhatásokat nem számolva 8%-os) csökkenésnek számít. A visszaesést javarészt a PC-piac bezuhanásának köszönheti a Microsoft, mely az OEM-ekkel kötött szerződések alapján jelentős mértékben támaszkodott korábban a Windows-értékesítésekre.

Az operációs rendszer licenceléséből származó árbevétel ehhez képest az első üzleti negyedévben 15%-ot zuhant, ezzel befékezve a teljes More Personal Computing üzletágat, melynek negyedéves árbevétele kis mértékben, 13,3 milliárd dollárra csökkent. Az üzletág számára nem túl jó előjel, hogy a Windows értékesítésből származó árbevétel ráadásul a következő negyedévben a vállalat várakozásai szerint még nagyobb mértékben, akár 30%-kal is csökkenhet.

Szintén az elemzői várakozásokat alulmúlva teljesített az Intelligent Cloud üzletág, mely az első negyedévben 20,3 milliárd dollárt kasszírozott (ez 20/26%-os növekedést jelent), ám megtörte a növekedési ritmust az eddig negyedévről-negyedévre stabilan 50% körüli bővülést hozó Azure, mely most csak 35/42%-ot tudott nőni a negyedév során.

A kötelezőt többé-kevésbé a Productivity and Business Processes üzletág hozta, főként a továbbra is erősen teljesítő vállalati és lakossági/kkv szegmens Office-értékesítései, illetve a LinkedIn váratlanul jó szereplése miatt. A részleghez a negyedévben 16,5 milliárd dollár folyt be, ami 9/15%-os növekedésnek felel meg negyedéves összehasonlításban.

A Microsoft a fentiek alapján kezdi elveszíteni a pandémia kitörése óta szinte töretlenül fennálló, korlátlan pénznyomda-jellegét, az árbevétel-növekedés megtörése, illetve az elemzői célok alulteljesítése mindenesetre elég volt ahhoz, hogy idegessé tegye a befektetőket - a Microsoft papírjai 7%-ot veszítettek értékükből az üzleti jelentés közzétételét követően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.