Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 24. 13:58

Saját CCleanert csinál a Microsoft

A Windowsba már bizonyos mértékben beépült optimalizálási eszközöket fogja majd össsze a Microsoft rendszeroptimalizálója, amit a CCleaner és az Advanced System Care alapértelmezetten beépített alternatívájának szánhatnak a redmondiak.

A már meglévő Windows-eszközöket egy felületre gyűjtő rendszeroptimalizáló programot fejleszt a Microsoft. A windowsos felhasználók körében elterjedtnek számít a különféle tisztító- és optimalizáló programok használata, amik többek közt a szükségtelen fájlok és rendszerleíró kulcsok kipurgálásával járulnak hozzá az eszköz sebességének növeléséhez, a legnépszerűbb ilyen típusú szoftverek közt említhető a CCleaner és az IOBit Advanced System Care. A Microsoft azonban óva int ezek használatától arra hivatkozva, hogy a registry-tisztítók károsíthatják az operációs rendszer működését, a CCleanert a Windows Defender blokkolni is kezdte.

Az eddig PC Manager néven említett program jelenleg béta verzióban létezik, és egy aldomainen keresztül bukott le. Mivel az oldal kínai nyelvű, a Microsoft vélhetően Kínában teszteli a szoftvert első körben. De mivel a program kezelőfelülete angol, így jól olvasható, hogy két fő szekcióra oszlik: a Cleanup a különféle tisztító funkciókat fogja össze, míg a biztonsággal foglalkozó szekcióban víruskereső és böngészővédelemhez kapcsolódó eszközök találhatók az eddigi képernyőmentések alapján.

windows-11-pc-optimizer-768x478

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A Cleanup szekció négy különböző eszközt kínál a szükségtelen fájlok kigyomlálásához, a nagy erőforrásigényű folyamatok lebuktatásához, illetve a rosszindulatú programok felderítéséhez (a Microsoft Defenderen keresztül).

Összességében azonban elmondható, hogy a Microsoft valamennyi már meglévő fejlesztése épül be különböző nevek alatt, például a Disk Clean, a Windows Search, az ideiglenes fájlok automatikus törlésére szolgáló Storage Sense, vagy az erőforrásigényes folyamatokat listázó Folyamatkezelő.

A biztonsági részlegben található a már nagyon jól ismert, frissítéseket kínáló Windows Update, illetve a böngészővédelem funkció, ami az alapértelmezett böngésző módosításában segít. Így a szoftver összességében a „haladó”, vagy legalábbis a rendszer eszközeit ismerő felhasználók számára sok újdonságot nem hozhat, a biztonságot kevésbé szem előtt tartók számára visszont egyszerűsítheti a karbantartási feladatok elvégzését. Hogy szélesebb körben mikor épül be a szoftver a rendszerbe, egyelőre nem tudni.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.