:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 24. 13:58

Saját CCleanert csinál a Microsoft

A Windowsba már bizonyos mértékben beépült optimalizálási eszközöket fogja majd össsze a Microsoft rendszeroptimalizálója, amit a CCleaner és az Advanced System Care alapértelmezetten beépített alternatívájának szánhatnak a redmondiak.

A már meglévő Windows-eszközöket egy felületre gyűjtő rendszeroptimalizáló programot fejleszt a Microsoft. A windowsos felhasználók körében elterjedtnek számít a különféle tisztító- és optimalizáló programok használata, amik többek közt a szükségtelen fájlok és rendszerleíró kulcsok kipurgálásával járulnak hozzá az eszköz sebességének növeléséhez, a legnépszerűbb ilyen típusú szoftverek közt említhető a CCleaner és az IOBit Advanced System Care. A Microsoft azonban óva int ezek használatától arra hivatkozva, hogy a registry-tisztítók károsíthatják az operációs rendszer működését, a CCleanert a Windows Defender blokkolni is kezdte.

Az eddig PC Manager néven említett program jelenleg béta verzióban létezik, és egy aldomainen keresztül bukott le. Mivel az oldal kínai nyelvű, a Microsoft vélhetően Kínában teszteli a szoftvert első körben. De mivel a program kezelőfelülete angol, így jól olvasható, hogy két fő szekcióra oszlik: a Cleanup a különféle tisztító funkciókat fogja össze, míg a biztonsággal foglalkozó szekcióban víruskereső és böngészővédelemhez kapcsolódó eszközök találhatók az eddigi képernyőmentések alapján.

windows-11-pc-optimizer-768x478

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Cleanup szekció négy különböző eszközt kínál a szükségtelen fájlok kigyomlálásához, a nagy erőforrásigényű folyamatok lebuktatásához, illetve a rosszindulatú programok felderítéséhez (a Microsoft Defenderen keresztül).

Összességében azonban elmondható, hogy a Microsoft valamennyi már meglévő fejlesztése épül be különböző nevek alatt, például a Disk Clean, a Windows Search, az ideiglenes fájlok automatikus törlésére szolgáló Storage Sense, vagy az erőforrásigényes folyamatokat listázó Folyamatkezelő.

A biztonsági részlegben található a már nagyon jól ismert, frissítéseket kínáló Windows Update, illetve a böngészővédelem funkció, ami az alapértelmezett böngésző módosításában segít. Így a szoftver összességében a „haladó”, vagy legalábbis a rendszer eszközeit ismerő felhasználók számára sok újdonságot nem hozhat, a biztonságot kevésbé szem előtt tartók számára visszont egyszerűsítheti a karbantartási feladatok elvégzését. Hogy szélesebb körben mikor épül be a szoftver a rendszerbe, egyelőre nem tudni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.