:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 21. 12:45

Az okostévék mellett is kitartanak a set-top boxok

Az okostévék - pláne a modernebb példányok - ugyan egyre több olyan funkciót képesek ellátni, melyekhez korábban valamilyen külső eszközt kellett igénybe venni (tipikusan ilyen a streaming videózás), az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak a külső médiaboxokhoz, vagy set-top boxokhoz.

Nehezen szabadulnak az amerikai nézők a tévékhez kötött médiaboxoktól, még akkor is, ha egyébként olyan, modern okostévével rendelkeznek, melyek képesek ellátni a külső eszköz funkcióinak egy részét - derül ki a Hub Entertainment Research augusztusban végzett reprezentatív kutatásából.

A felmérés szerint a megkérdezett nézők (háztartások) picivel több mint fele akkor is használ valamilyen médiaboxot vagy tévéokosítót, ha egyébként okostévével rendelkezik. Ennek egyik elsődleges oka lehet, hogy az okostévé-platformok sokfélesége révén az okostévé-piac, ezzel együtt a különböző streaming appok és egyéb szolgáltatások támogatása, támogatottsága máig rendkívül fragmentáltnak és rapszodikusnak mondható.

smart_tv_2

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az okostévéket és a médiaboxokat, tévéokosítókat a megkérdezettek háromnegyede ma már a videós tartalmak lejátszásán kívül más célra is használja - a felhasználók az alternatív lehetőségek közül elsőként a zenehallgatást emelték ki ezek közül, de kezdenek népszerűvé válni a (felhős) játékplatformok is, amit szakértők egy része ma már előszeretettel a "harmadik streaming hullám"-nak nevez.

Az amerikai piac ugyanakkor a világ többi régiójához képest messze jobban el van kényeztetve, legalábbis ami az elérhető platformok számát illeti, emellett ott a lineáris tévészolgáltatások rendkívül borsos árának köszönhetően a cord cutting jelenségnek is több tere van. 

A külső streamer médiaboxok, dongle-k szegmensében ma a Google TV-t futtató új generációs Chromecast és az Apple TV számít a két meghatározó, kvázi független szereplőnek. A piacon szinte egyedüliként az Apple különutas megoldást választott azzal, hogy kifejezetten erős hardverkomponenseket rakott az Apple TV-be, melynek legújabb generációja még tovább növelte a teljesítményt, ezzel a cupertinói cég a felhős modell helyett továbbra is a lokálisan renderelt, kvázi klasszikus konzolalapú megközelítést alkalmazza a videojátékok esetében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.