Szerző: Koi Tamás

2022. október 20. 10:28

Szebb és erőforrásigényesebb lett az Android Go

Átvette a már az Android 12-nél elérhető dizájnnyelvet a kifejezetten belépőszintű okostelefonokhoz fejlesztett, kikönnyített android-vezió, az Android Go.

A fejlődő piacoknak köszönhetően egyre népesebb az Android kikönnyített változatát, az Android Go-t futtató okostelefonok felhasználói bázisa. A Google a rendszer új verziójának megjelenésével egy időben közölte, hogy mostanra globálisan 250 millió okostelefonon fut már az Androidnak ezen válfaja, melyet elsősorban a kevés rendszermemóriával és/vagy háttértárral rendelkező, belépőszintű okostelefonokra optimalizáltak.

Az Android 13-ra épülő Android 13 Go egyik legfontosabb újítása, hogy immár ebben a szegmensben is elérhetővé teszi az Android 12-es főverziónál debütált Material You dizájnnyelvet, mely elsősorban a szabadabban meghatározható, testreszabható színvilág és a modernizált felület révén kínál előrelépést a korábbi változatokhoz képest.

android_13go

A másik, a dizájn helyett ezúttal a biztonságra fókuszáló újdonság, hogy az Android 13 Go-ba bekerült a Google Play System Update rendszerfrissítési topológia, melynek célja, hogy az operációs rendszer a gyártókat megkerülve is frissíthető legyen a kritikus hibákat javító tapaszokkal, emellett a frissítőfájlok mérete is jelentős mértékben csökkenjen - ami a limitált szabad memóriaterület miatt ebben a szegmensben lényeges szempont.

Az Android 13 Go bár most készült el, a Google szerint várhatóan csak a jövő év során érkezhetnek a rá épülő első készülékek.

A régebbi verziót futtató belépőszintű mobilok frissítése erősen kérdéses, tekintve, hogy az Android 13 Go rendszerigénye - részben a feltuningolt UI-nak köszönhetően megnőtt az előző verziókhoz képest. Az Android 13 Go így már csak olyan készülékekre telepíthető, melyek legalább 2 GB rendszermemóriát és 16 GB háttértárat tartalmaznak.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról