:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 16. 12:03

Megérkezett a végleges Android 13

Hétfőn elérhetővé vált az elsősorban okostelefonokra optimalizált Android operációs rendszer legújabb főverziója. Az Android 13-at egyelőre csak a Google saját okostelefonjaival rendelkezők kapják meg, a többi gyártó gőzerővel készíti a saját változatát.

A szokásos, több hónapos bétatesztelést követően tegnap elérhetővé tette az Android 13 végleges verzióját saját, Pixel okostelefonjaival rendelkező felhasználói számára a Google. A legújabb android-főverzió így a szokásos menetrendhez képest valamivel hamarabb futott be (az Android 12 tavaly októberben, az Android 11 2020 szeptemberében készült el), jóllehet a nagyobb piaci szereplők készülékeire így is szokás szerint csak később kerülhet fel az új OS.

Az Android főverziók fejlesztése évek óta elsősorban kisebb dizájn- és funkció ráncfelvarrásokról szól, nincs ez másként az Android 13-mal sem. Az új verzióban így például az egységesebb felület érdekében az Android 12-vel debütált Material You felület további testreszabási lehetőségekkel bővült, emellett az engedélykérések új formát kaptak, illetve egyedileg lehet szabályozni, hogy egy applikáció milyen fotókhoz vagy videókhoz férhessen hozzá.

android_13

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Új funkció az Android 13-ban a fejmozgásra reagáló térhangzás, mely egyes fül- és fejhallgatók esetében új szintre emelheti a zenehallgatási élményt, hasonlóan az Apple eszközeinél elérhető spatial audio üzemmódhoz. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely eszközök támogatják majd ezt az üzemmódot, a Google ugyanakkor korábban ígéretet tett rá, hogy saját, Pixel Buds Pro füleseit szoftverfrissítéssel megtanítják majd rá.

Szintén újdonság, hogy immár gyárilag lehetséges a telefonon megjelenő üzeneteket streamelni a Chromebookokra, így például a Google Messages-ben érkező üzenetek megjelenhetnek a számítógép kijelzőjén is - az Apple-féle iMessage-streammel ellentétben a rendszert külsős fejlesztők is használhatják majd, ezek közül vélhetően a Signal lehet majd az első, mely bekerül a kalapba.

A további, kisebb újdonságok közé tartozik a rendszer nyelvének akár alkalmazásonkénti beállítási lehetősége, a Bluetooth Low Energy szabványkiterjesztés támogatása, az újratervezett médialejátszó vagy a jobb multitasking-támogatás különösen a nagyobb kijelzőkön (továbbfejlesztett drag and drop és jobb stylus-használat).

Az Android 13 végleges változata a Pixel 4, 5 és 6 széria tagjaira vált elérhetővé, a nagyobb készülékgyártók az év hátralévő részében adják ki az első frissítéséket a meglévő modellekre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.