Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 16. 12:03

Megérkezett a végleges Android 13

Hétfőn elérhetővé vált az elsősorban okostelefonokra optimalizált Android operációs rendszer legújabb főverziója. Az Android 13-at egyelőre csak a Google saját okostelefonjaival rendelkezők kapják meg, a többi gyártó gőzerővel készíti a saját változatát.

A szokásos, több hónapos bétatesztelést követően tegnap elérhetővé tette az Android 13 végleges verzióját saját, Pixel okostelefonjaival rendelkező felhasználói számára a Google. A legújabb android-főverzió így a szokásos menetrendhez képest valamivel hamarabb futott be (az Android 12 tavaly októberben, az Android 11 2020 szeptemberében készült el), jóllehet a nagyobb piaci szereplők készülékeire így is szokás szerint csak később kerülhet fel az új OS.

Az Android főverziók fejlesztése évek óta elsősorban kisebb dizájn- és funkció ráncfelvarrásokról szól, nincs ez másként az Android 13-mal sem. Az új verzióban így például az egységesebb felület érdekében az Android 12-vel debütált Material You felület további testreszabási lehetőségekkel bővült, emellett az engedélykérések új formát kaptak, illetve egyedileg lehet szabályozni, hogy egy applikáció milyen fotókhoz vagy videókhoz férhessen hozzá.

android_13

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Új funkció az Android 13-ban a fejmozgásra reagáló térhangzás, mely egyes fül- és fejhallgatók esetében új szintre emelheti a zenehallgatási élményt, hasonlóan az Apple eszközeinél elérhető spatial audio üzemmódhoz. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely eszközök támogatják majd ezt az üzemmódot, a Google ugyanakkor korábban ígéretet tett rá, hogy saját, Pixel Buds Pro füleseit szoftverfrissítéssel megtanítják majd rá.

Szintén újdonság, hogy immár gyárilag lehetséges a telefonon megjelenő üzeneteket streamelni a Chromebookokra, így például a Google Messages-ben érkező üzenetek megjelenhetnek a számítógép kijelzőjén is - az Apple-féle iMessage-streammel ellentétben a rendszert külsős fejlesztők is használhatják majd, ezek közül vélhetően a Signal lehet majd az első, mely bekerül a kalapba.

A további, kisebb újdonságok közé tartozik a rendszer nyelvének akár alkalmazásonkénti beállítási lehetősége, a Bluetooth Low Energy szabványkiterjesztés támogatása, az újratervezett médialejátszó vagy a jobb multitasking-támogatás különösen a nagyobb kijelzőkön (továbbfejlesztett drag and drop és jobb stylus-használat).

Az Android 13 végleges változata a Pixel 4, 5 és 6 széria tagjaira vált elérhetővé, a nagyobb készülékgyártók az év hátralévő részében adják ki az első frissítéséket a meglévő modellekre.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.