Szerző: Koi Tamás

2021. május 19. 10:59

Radikálisan új dizájnnyelvvel jön az Android 12

Az Android operációs rendszer dizájnja néhány apróbb mozzanattól eltekintve nem változott radikálisan az elmúlt években kiadott új verziókkal, az idén érkező 12-es kiadás azonban szakít ezzel a hagyománnyal.

Az Android operációs rendszer dizájnnyelve alapvetően nem változott markánsan az elmúlt években, a Google eddigi legnagyobb dobása ezen a téren a Material Design 2014-es bevezetése volt, azóta jellemzően inkább az androidos OEM-ek csinosítgatták saját interfészeiket kisebb-nagyobb mértékben. A Google a tegnapi I/O konferencia nyitóelőadásában leleplezte az Android 12 kvázi végleges dizájnját, mely hét év elteltével a legnagyobb változást hozza az operációs rendszer felhasználói interfészét tekintve.

Bár az új android-kiadás fejlesztői verziói már hónapok óta elérhetők, ezek eddig jellemzően semmit nem mutattak meg a "Material You"-nak nevezett formanyelvből, mely egyebek mellett új értesítési sávot, gyorsbeállítási panelt és záróképernyőt hoz elsőként szokás szerint a Google Pixel telefonokra.

00:46
 

#Android12: Designed for you

Még több videó

A rendszer egyik kiemelt újdonsága a háttérképhez igazodó menü-színvilág, illetve widget-megjelenés lesz, illetve az általánosságban jobban testre szabható, dinamikus színvilág, ugyanakkor a menüstruktúrán és egyéb dizájnelemeken (pl. ikonok) nem változtat drasztikusan a Google.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Android 12-vel új biztonsági funkciók is megjelennek majd (új mikrofon és kamerahasználati engedélyezetési módszerek, Private Compute Core) , illetve számos keresztplatformos megoldás debütálhat majd az új kiadásban a Chrome OS-sel. Az új Androiddal mindezek mellett általánosan javulhat a rendszer teljesítménye, így a főbb rendszerkomponensek által foglalt CPU-erőforrások jellemzően 22%-kal csökkenhetnek, miközben az Android 12 gyorsabb alkalmazásindítást, rendszerbetöltést és energiatakarékosabb működést is ígér elődjénél.

A Google új operációs rendszerének első bétaváltozata már elérhető, a cég szokás szerint az év második felében, vélhetően ősszel adja ki az Android 12 végleges változatát. 

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról