Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 18. 14:48

Univerzális távirányítóként működhet a Samsung okosgyűrűje

Az Apple-höz hasonlóan a dél-koreai gyártó is okosfunkciókkal ellátott gyűrűt fejleszthet a háttérben, ami az eddigi információk alapján több eszköz vezérlésére is használható lesz.

A piacon jelenleg megtalálható, viselhető egészségügyi kiegészítők jobbára aktivitásmérők vagy okosórák, a nagyobb szereplők azonban láthatóan tapogatóznak egy újabb formátum, a viselhető okosgyűrű felé, ami olcsóbb és divatosabb alternatívát jelenthet az eddig megszokott kialakítások mellett. Friss helyi jelentések szerint a dél-koreai Samsung éppen egy ilyen eszközön dolgozik aktívan azzal a céllal, hogy nyomon követhető legyen a felhasználó egészségügyi állapota és fitnesztevékenységei.

Az első hírek már jó pár éve szárnyra kaptak ezzel kapcsolatban,  a vállalat pár hónapja pedig árulkodó szabadalmat nyújtott be az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) egy olyan gyűrűről, ami kamera és gombok mellett pulzusmérő és EKG szenzorral rendelkezik, emellett távirányítóként funkcionálhat hozzácsatlakoztatott okostelefonok, táblagépek vagy okostévék számára.

samsung_smartring

A koncepció azért nem teljesen új, a kapható megoldások közt említhető például az Oura intelligens gyűrűje, de a Samsung alapvetően nem számíthat túl nagy versenyre, amennyiben tényleg belépni tervez a piacra. A nagy techcégek közül az Apple védette le elsőként egy okosgyűrű ötletét még 2014-ben, amit a hatóságoknak benyújtott dokumentokban úgy ír le, mint „ujjon viselhető adatbeviteli felszerelést”, ami elektronikus eszközök távvezérlésére is alkalmas, többször említve a „gyűrű” kifejezést.

Több rajz azonban inkább egy zárt kialakítású, ujjbegyre helyezhető fejlesztést ábrázol, nyomatékosítva az adatbeviteli funkciót, ami pedig inkább arra enged következtetni, hogy a szenzorokkal felszerelt gyűrű akár AR- vagy VR-fejlesztésekhez kapcsolódhat, mondjuk az Apple jövőbeli kevertvalóságos-headsetéhez. A két cég versenyfutását jól mutatja az is, hogy a Samsung is valójában már 2015-ben, pár hónappal a cupertinóiak után benyújtott szabadalmat okosgyűrűre, mégis a legutóbb közzétett tervrajzok állhatnak legközelebb a megvalósuláshoz.

Az Amazon próbálkozott már hasonlóval, amikor 2019-ben bemutatta az Echo Loop nevű intelligens gyűrűt, de 2020-ban már el is búcsúzott tőle, és inkább lelőtte a projektet.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról