Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 18. 11:43

Meglendült a Microsoft kaszája

A redmondi óriáscég is csatlakozik azok sorába, akik leépítési hullámmal válaszolnak a kedvezőtlen gazdasági ellenszélre.

Közel ezer alkalmazottjától vált meg a héten a Microsoft egy leépítési körben, miután júliusban bejelentette, hogy dolgozóinak kevesebb mint 1%-át tervezi elbocsátani a következő időszakban, és jelentősen lassít az Office, Teams és a Windows csapatok bővítésén a közelgő recesszió miatt. A cég munkaerőállománya közel 221 ezer emberből áll, és nem tiszta, hogy a héten történt elbocsátások ennek a korábban bejelentett tervnek részét képezik. A nyár folyamán azonban nyitott pozíciókat hirdettek meg az Azure felhős és biztonsági csapatánál, ami láthatóan továbbra is fontos lába a jövőbeli terveknek.

A döntés hátterében állhat az Axios szerint, hogy a cég az elmúlt év leglassúbb bevételnövekedését hozta össze a legutóbbi negyedévben, a következő időszakra pedig szintén visszafogott tempót prognosztizál, miután egyre kevesebb Windows-licenct sikerül értékesíteni PC-ken. A redmondiak szóvivője szerint az üzleti prioritásokhoz kell igazítaniuk a struktúrát, jövőre azonban továbbra is befektetnek és új munkaerőt vesznek fel a kulcsterületeken.

microsoft_leépítés

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Júliusban a Microsoft lelassult tempóról számolt be, 10 százalékot sikerült növelnie bevételein, ami az elmúlt öt évben a legkisebb érték. Az Axios beszámolója szerint többek közt az Xbox csapatból, illetve a háborús játékszimulációk létrehozásával foglalkozó csapatból, a Studio Alphából bocsátottak el dolgozókat, akiknek egy része még rendkívül friss volt a cégnél, de a jelentések szerint voltak köztük veteránok is. Zach Kramer, a Mission Engineering divízió vezetője szerint a vállalatnak kompromisszumokat kell kötnie, mivel az erőforrások nem korlátlanok, és az idő is véges. A The Verge információi szerint az Experiences and Devices részlegből és a jogi csapatból is küldtek el embereket, nem csak az USA-ban, de világszerte.

A lépés jól illeszkedik a többi nagy techcég intézkedéseihez, az utóbbi időszakban több nagy szereplő nyúlt a költségcsökkentés eszközeihez. A legtöbb globális IT-multi, így az Apple, vagy éppen az Alphabet már jelezte, hogy a munkavállalói állomány átstrukturálásában, illetve a toborzások lelassításában, teljes leállításában, netán elbocsátásokban gondolkodik. A Meta és a Salesforce behúzta a féket toborzások terén, a Coinbase és a Netflix pedig szintén elbocsátáshoz folyamadott.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról