:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 17. 11:13

Megvan a helye a Vodafone vételárának

Hamar talált helyet a Vodafone Magyarország eladásából származó összegnek a Vodafone Csoport: a cégcsoport jelentős optikai hálózatfejlesztési projektbe kezd a legnagyobb piacán, Németországban.

A piacvezető Deutsche Telekom babérjainak letörésére készül legnagyobb piacán, Németországban a Vodafone, mely hétfőn bejelentette, hogy az amszterdami székhelyű, Franciaországban, Portugáliában és Izraelben jelen lévő kábeles infrastruktúra-specialista Altice-szal közösen hétmilliárd euró értékben épít a következő években optikai hálózatot az országban. 

Az egyelőre csak FibreCo-nak keresztelt vegyesvállalat a következő hat évben megvalósuló projekt részeként mintegy hétmillió német háztartás fedne le a legmodernebb FTTH-alapú hálózattal, beleértve új helyszíneket, illetve olyan területeket, ahol a Vodafone meglévő, rentábilisan már nem továbbfejleszthető és/vagy üzemeltethető DOCSIS-alapú kábelhálózattal rendelkezik. 

fibre_broadband

A FibreCo-ban a Vodafone és az Altice egyaránt 50-50%-os tulajdonrésszel rendelkezik majd, a beruházási projektet pedig 70%-ban hitelből finanszírozzák a felek, a fennmaradó önrészhez 1,2 milliárd eurónyi készpénzzel járulhat hozzá a Vodafone Csoport.

Ez - amennyiben a tervek az eredeti formában valósulnak meg - mintegy 600 millió euróval kevesebb annál az összegnél, melyet a londoni székhelyű cég remél a magyarországi leányvállalat, a Vodafone Magyarország értékesítésétől.

Az augusztus második felében nyilvánossá vált részletek szerint a Magyar Állam és a 4iG Nyrt. együttesen 1,8 milliárd eurót fizet a magyar leányvállalatért, melynek 49%-a kerülne állami kézbe, 51%-a felett pedig a 4iG rendelkezne, egyben ezzel irányítást szerezve a Magyarországon 1999 óta jelen lévő, 2019-től a UPC Magyarország felvásárlásával konvergens szolgáltatóként működő távközlési cégben (a Vodafone ugyanebben az évben a német Liberty Global érdekeltséget, a Unitymedia-t is megszerezte).

a címlapról