Szerző: Koi Tamás

2020. július 14. 14:23

Kicsúszott a Huawei lába alól a talaj Nagy-Britanniában

A várakozásoknak megfelelően az idén év elejihez képest lényegesen szigorúbb döntéssel korlátozza a kínai Huawei Technologies eszközeinek jelenlétét Nagy-Britannia telekommunikációs hálózataiban a brit kormány.

A vártnak megfelelő döntést hozta a brit kormány kedd délután a Huawei Technologies jövőbeni jelenlétére vonatkozóan a brit 5G-s hálózatokat illetően. A Johnson-kabinet frissen közzétett határozata alapján december 31-től egyetlen brit távközlési szolgáltató sem vásárolhat a kínai gyártótól mobilhálózati berendezéseket, legyen szó rádiós hozzáférési vagy maghálózati berendezésekről, 2027-re pedig teljesen el kell tűnnie a Huawei eszközeinek az ország 5G-s hálózataiból. 

VÁLTOZOTT A HELYZET

Az év elején még megengedőnek bizonyuló brit álláspont a hivatalos indoklás szerint azután változott meg, hogy az Egyesült Államok májusban újabb szankciókat léptetett életbe a Huawei-jel szemben, ezúttal már nem csak az amerikai beszállítók és a kínai multi partneri viszonyait elvágva. Így Amerika lényegében megtiltotta, hogy a kínaiak számára olyan komponenseket állítsanak elő a partnercégek, melyek gyártása során amerikai technológiát használtak fel. Ezzel a Huawei többek közt elveszítette félvezetőgyártó-kulcspartnerét, a tajvani TSMC-t is.

huawei_britain

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A helyi lapok ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a pálfordulás mögött az is állhat, hogy a Johnson-kabinetre rendkívül komoly bel- és külpolitikai nyomás nehezedett az elmúlt néhány hónapban, a miniszterelnöknek pedig végül elsősorban London és Washington jó viszonyának fenntartása érdekében kellett visszakoznia a tavaszi döntéstől.

Az információvédelemért felelős titkosszolgálat, a GCHQ (Government Communication Headquarters) alegysége, az NCSC (National Cyber Security Centre) már júniusban megkereste a Huawei-jel együtt dolgozó helyi operátorokat, hogy ajánlatos lehet bizonyos hálózati komponensekből a szokásosnál, vagy az igényeltnél nagyobb mennyiséget vásárolni, erősen kérdéses ugyanis, hogy a Huawei meddig tudja majd azokat szállítani. A szervezet emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínai gyártó a jövőben a szankciók miatt bizonyos kritikus frissítéseket könnyen lehet, hogy nem tud majd biztosítani az infrastruktúrához. 

A brit kormány mai döntése kapcsán előzetesen nyilatkozott a Huawei és több helyi mobilszolgáltató, illetve érintett távközlési multi is. Victor Zhang, a kínai gyártó brit leányvállalatának első embere múlt héten óvatosságra intette a brit kormányt egy a jövőt ilyen nagy mértékben meghatározó döntés meghozatal kapcsán. A Huawei a kormány mai döntését követően kiadott rövid kommentjében leszögezi, hogy az

MINDEN, MOBILTELEFONNAL RENDELKEZŐ BRIT ÁLLAMPOLGÁRNAK ROSSZ HÍR. 

A cég hozzáteszi, hogy ezzel Nagy-Britannia a digitális fejlődés lassú sávjába került, ezért a Huawei újfent arra kéri a kabinetet, fontolja meg mai döntését. A cég továbbá tagadja, hogy az újabb amerikai korlátozásoknak bármiféle hatása lehet a brit távközlési cégek számára szállított eszközök biztonságára, így tágabb értelemben a brit mobilhálózatok (kiber)biztonságára.

A helyi szolgáltatók közül az EE tulajdonosa, a BT szólalt meg elsőként még a döntés nyilvánosságra hozatala előtt, a hét elején. A cég szerint a Huawei kisöprése az 5G-s hálózatokból a jelenlegi állapot szerint hosszadalmas, minimum 5-7 évet igénylő folyamat lehet, ha ennél gyorsabb intézkedést vár a kormány, az akár a brit mobilhálózatok időszakos összeomlásához is vezethet. Jóllehet konzervatív-párti képviselők szerették volna elérni, hogy a következő, 2024-es választásig megtörténjen a váltás, a kabinet végül a szolgáltatók számára kedvezőbb, hosszabb felkészülési időt biztosító forgatókönyv mellett döntött.

A VODAFONE HÚZHATJA A LEGRÖVIDEBBET

A Huawei mobilhálózati eszközeit egy kivételével mindegyik brit mobilszolgáltató használja jelenleg a kereskedelmi 5G-s hálózatában, igaz, csak a rádiós hozzáférési rétegben. A meglévő eszközök cseréje operátortól függően eltérő összegű beruházásokat igényelhet, elsősorban a meglévő hálózat kiterjedtségétől függően. Az operátorok helyzetét nem könnyíti meg, hogy kompatibilitási okokból a jelenleg elterjedt non-standalone 5G-s rádiós hozzáférési hálózat elemeit jellemzően ugyanattól a beszállítótól kell vásárolni, amelytől a 4G-s eszközöket is vette a szolgáltató, tekintve, hogy ennél a topológiánál az 5G-s és a 4G-s hálózati elemek szoros együttműködésével biztosítható a szolgáltatás.

A kínai gyártó mobilhálózati eszközeire leginkább ráutalt helyi szolgáltató a Vodafone brit leányvállalata, mely mind a 2G, 3G, 4G és 5G hálózatában alkalmaz Huawei hálózati berendezéseket. A legkevésbé érintett helyi szolgáltató a spanyol Telefónica tulajdonában lévő O2 UK, mely eddig csak egy kisebb 5G-s teszthálózatot épített a Huawei eszközeire London belvárosában.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.