Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 22. 12:46

A felhőszolgáltatók körmére néz Nagy-Britannia

Ágazati vizsgálatot indít Nagy-Britanniában a felhőszolgáltatások piacának felmérésére az illetékes hatóság, az Ofcom. A szervezet azt próbálja kideríteni, hogy a szegmens három domináns szereplőjének működése jogszabályba ütköző módon torzítja-e a versenyt.

Tüzetes vizsgálatnak veti alá a felhőszolgáltatók működését Nagy-Britanniában a helyi médiahatóság, az Ofcom. A szervezet keddi közleményében előrevetítette, hogy elsősorban a piac három nagy szereplőjét, az Amazont (AWS), a Google-t (Google Cloud) és a Microsoftot (Azure) kívánja nagyító alá venni. Az ágazati vizsgálat várhatóan egy éven belül lezárulhat majd, annak megállapításaitól függően dönt a továbbiakról a szervezet.

A most bejelentett ágazati vizsgálat az Ofcom átfogó, digitális piacokat és digitális fejlettséget feltérképező akciósorozatának a részét képezi, és hangsúlyozottan nem jelenti azt, hogy az érintett piacokkal egyébként súlyos, azonnali intézkedést kívánó probléma lenne.

Az Ofcom a felhőszolgáltatókon kívül így többek közt az jövőre az azonnali üzenetküldő alkalmazások, az okostévék és az okoshangszórók szegmensében is átfogó ágazati vizsgálatokra készül.

gb_cloud

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A brit piacon - akárcsak a globális összesítésben - az Amazon jelenleg kényelmesen piacelső az AWS-sel, míg a Microsoft a második pozíciót foglalja el, míg a Google a dobogó legalsó fokán áll. A három cég az Ofcom szerint összességében a mintegy 15 milliárd angol fontot (16,8 milliárd dollárt) érő piac nagyjából 81%-át tartja a kezében. 

Nagy-Britanniában a felhőszolgáltatók anyavállalatai olykor más ügyek kapcsán az elmúlt időszakban többször is a helyi hatóságok, így elsősorban az illetékes versenyhatóság, a Competition and Markets Authority célkeresztjébe kerültek már. Az Ofcomot jelölték meg ezzel együtt a britek új, a korábbinál sokkal szigorúbb, online tartalmak elérését szabályozó rendeletének, az Online Safety Billnek a betartatásával, az új jogszabály azonban a brit kabinet átalakítása miatt végül nem lépett hatályba és kérdéses, hogy eredeti formájában valaha aláírja-e Liz Truss miniszterelnök.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról