Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 22. 12:46

A felhőszolgáltatók körmére néz Nagy-Britannia

Ágazati vizsgálatot indít Nagy-Britanniában a felhőszolgáltatások piacának felmérésére az illetékes hatóság, az Ofcom. A szervezet azt próbálja kideríteni, hogy a szegmens három domináns szereplőjének működése jogszabályba ütköző módon torzítja-e a versenyt.

Tüzetes vizsgálatnak veti alá a felhőszolgáltatók működését Nagy-Britanniában a helyi médiahatóság, az Ofcom. A szervezet keddi közleményében előrevetítette, hogy elsősorban a piac három nagy szereplőjét, az Amazont (AWS), a Google-t (Google Cloud) és a Microsoftot (Azure) kívánja nagyító alá venni. Az ágazati vizsgálat várhatóan egy éven belül lezárulhat majd, annak megállapításaitól függően dönt a továbbiakról a szervezet.

A most bejelentett ágazati vizsgálat az Ofcom átfogó, digitális piacokat és digitális fejlettséget feltérképező akciósorozatának a részét képezi, és hangsúlyozottan nem jelenti azt, hogy az érintett piacokkal egyébként súlyos, azonnali intézkedést kívánó probléma lenne.

Az Ofcom a felhőszolgáltatókon kívül így többek közt az jövőre az azonnali üzenetküldő alkalmazások, az okostévék és az okoshangszórók szegmensében is átfogó ágazati vizsgálatokra készül.

gb_cloud

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A brit piacon - akárcsak a globális összesítésben - az Amazon jelenleg kényelmesen piacelső az AWS-sel, míg a Microsoft a második pozíciót foglalja el, míg a Google a dobogó legalsó fokán áll. A három cég az Ofcom szerint összességében a mintegy 15 milliárd angol fontot (16,8 milliárd dollárt) érő piac nagyjából 81%-át tartja a kezében. 

Nagy-Britanniában a felhőszolgáltatók anyavállalatai olykor más ügyek kapcsán az elmúlt időszakban többször is a helyi hatóságok, így elsősorban az illetékes versenyhatóság, a Competition and Markets Authority célkeresztjébe kerültek már. Az Ofcomot jelölték meg ezzel együtt a britek új, a korábbinál sokkal szigorúbb, online tartalmak elérését szabályozó rendeletének, az Online Safety Billnek a betartatásával, az új jogszabály azonban a brit kabinet átalakítása miatt végül nem lépett hatályba és kérdéses, hogy eredeti formájában valaha aláírja-e Liz Truss miniszterelnök.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról