Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 28. 14:38

A monitorokat még nem tépázza a PC-piac hanyatlása

A PC-piac általános visszaesése egyelőre nem érezteti hatását a monitorok eladásain, az idei év második negyedévében még nőtt is a kereslet. A kedvező tendencia viszont jó eséllyel nem fog kitartani év végéig.

A világjárvány lecsengése magával hozta a PC-komponensek iránti kereslet lankadását is, ami egyelőre nem mutatkozik meg negatív számok formájában a monitorok esetében. A szektor globális piaca a második negyedévben szerény növekedést produkált, de az elemzők szerint hamarosabb keményebb idők jönnek.

Az International Data Corporation (IDC) új jelentése szerint 2022 második negyedévében 2,7 százalékkal nőtt a világszerte leszállított monitorok mennyisége az előző év azonos időszakához képest, így ellenkező tendencia volt megfigyelhető, mint ami a PC-k és egyéb számítógép-alkatrészek csökkenő piacán.

idc_monitorok_grafikon

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A monitorgyártók közül, Dellé a legnagyobb piaci részesedés 22,6 százalékkal, de az időszak a HP számára hozta a leggyorsabb ütemű növekedést, 30,3 százalékkal több monitort sikerült eladnia éves viszonyításban. A többi gyártónak egyszámjegyű növekedést sikerült produkálnia. A monitorszállítások terén megfigyelhető növekvő tendenciában viszont jó eséllyel nem lesz annyi szufla, hogy kitartson a harmadik és negyedik negyedévekre, az elemzők szerint már a készletek is halmozódnak egyes területeken.

Az év egészét tekintve a globális monitorszállítmányok 3,1 százalékkal csökkenhetnek 2021-hez képest, amit további 4,1 százalékos mínusz követhet 2023-ban. Különösen nagy esés várható a monitorok második legnagyobb piacának számító Kínában, ahol akár 19 százalékos eredmény jöhet ki mínuszban. Az IDC szerint 2023 végére azonban stabilizálódhat a helyzet, amint beáll a hibrid munkavégzés, 2024-re pedig ismét felfelé indulhat a piac.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról