:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 7. 10:40

1,1 milliárd dollárral elszámolta magát az AMD

Az előrejelzésekhez képest jelentős mértékben korrigálta harmadik negyedéves bevételi- és nyereségmutatóit az AMD, túlnyomó részben a PC-ket ellátó kliens üzletág pocsék teljesítményének köszönhetően.

Jelentős mértékben korrigálta harmadik negyedéves pénzügyi teljesítményére vonatkozó előrejelzését tegnap az AMD. A cég közölte, a korábban ismertetett, 6,7 milliárd dollár pluszmínusz 200 millió dolláros bevételcélt nem sikerült teljesíteni a negyedévben, olyannyira nem, hogy az összbevétel a társaság közlése szerint 5,6 milliárd dollár lehet csupán.

A cég feje felett ezzel együtt korai kongatni a vészharangot, az új bevételszint ugyanis még így is 29%-os növekedést feltételez éves szinten, igaz, a második negyedévhez képest már 15%-os esés tapasztalható. Az előzetes eredménykimutatás alapján az AMD bruttó profitmarzsa szintén csökken, az előrejelzett 54%-ról 50%-ra (non-GAAP).

ryzen_cpu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat közleménye szerint a vártnál rosszabb eredményekért elsősorban a PC-piac megtorpanása, illetve a PC-s komponensek terén végzett készletkorrekciók, készletleírások okolhatók. Az AMD ezzel beáll azoknak a cégeknek a sorába, mely a koronavírus-járvány idején tapasztalható szárnyalás után kijózanító pofont kaptak a recesszióba hajló globális gazdasági környezettől.

A fentiek okán a harmadik negyedévben az AMD kliensüzletága igazi mélyrepülést mutatott be, miután a forgalom éves szinten 40%-kal, nagyjából egymilliárd dollárra zuhant, ezt azonban ellensúlyozták az adatközponti termékek és a gaming üzletág, melyek rendre 45%-kal és 15%-kal teljesítették túl az előző év ugyanezen időszakában hozott számokat (ezzel mindkét üzletág árbevétele 1,6 milliárd dollár lett).

Az AMD november elsején jelenti be a negyedév végleges, auditált számait, ez azonban már aligha javít a befektetők egyébként is nyomott hangulatán: a cég papírjainak értéke csak idén több mint a felével (54%-kal) csökkent a tőzsdei kereskedésben, ezzel a társaság jócskán az iparági átlag alatt teljesít a részvénypiacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.